To su ta dvostruka mjerila i dvostruke konotacije (Za dom spremni, Agrokor) koje Plenkovića već sada politički definiraju kao homo duplexa koji je instinktivno anemičan za vojsku ali se ne želi liječiti mandarinama jer bi se pokazao društveno nesposobnim za vođu. Zato je ploča i dalje u Jasenovcu, a Todorić i nakon svega na slobodi


Ne, nije ovo propagandni slogan HZZO-a ili neke od udruga koje propagiraju zdrav život već, vjerovali ili ne, dovoljan razlog da vas policija legitimira i tretira kao protudržavni element!

Pogotovo kada taj i slične transparente želite postaviti u suverenoj, demokratskoj i nezavisnoj Republici Hrvatskoj, točnije u Metkoviću, na svetu nedjelju kada tom uglavnom zaboravljenom pograničnom gradiću u posjetu stiže, ni manje ni više, nego premijer Andrej Plenković u stranačkoj kampanji HDZ-a. Tada vam se može dogoditi, kao tamošnjem anonimnom građaninu, koji je predsjedniku Vlade dobrodošlicu htio poželjeti transparentom »Metković ima većinu, a vi?«, da vas revnosni policajci legitimiraju te takvu provokaciju uklone pozivajući se na Zakon o cestama!?

Sasvim je razumljivo što su snage javnog reda reagirale na »Plenkoviću jesi doveo Pupovca i Savchu?«, jer se takva grozomorna nepismenost na javnoj površini ne smije tolerirati ni u kom slučaju, pogotovo ne nakon uskrsne poslanice kardinala Bozanića o povijesnoj povezanosti hrvatskog naroda i hrvatskog jezika. No ostaje nejasno zašto hrvatskoj jezičnoj policiji smetaju mandarine i poučak o njihovoj ljekovitosti kada su korektno napisane, baš kao što je uredno prepisan diplomski rad potpredsjednika Sabora Milijana Brkića i doslovno plagiran znanstveni rad ministra obrazovanja Pave Barišića?

Da su naši redarstvenici tako promptno, hrabro i odlučno reagirali štiteći očinji vid štićene osobe, trenutačnog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Metkoviću, primjerice, u petak u Požegi, kada je HDZ-ov gradonačelnik Vedran Neferović verbalno i fizički napao mladog lokalnog novinara Mladena Mirkovića, možda njegova obitelj ne bi morala u bolnicu nositi mandarine i tješiti ga kako su one dobre ne samo za urođenu anemiju već i za zarađene modrice. Možda onda Plenković ne bi morao svog stranačkog druga i uzdanicu na izborima tako drastično kazniti zabranivši mu daljnje sudjelovanje u kampanji, cijelih preostalih tjedan dana, a ostavivši ga da i dalje konkurira i bude izabran za jednu od prestižnih funkcija.

To su ta dvostruka mjerila i dvostruke konotacije (Za dom spremni, Agrokor) koje Plenkovića već sada politički definiraju kao homo duplexa koji je instinktivno anemičan za vojsku ali se ne želi liječiti mandarinama jer bi se pokazao društveno nesposobnim za vođu. Zato je ploča i dalje u Jasenovcu, a Todorić i nakon svega na slobodi.

A pred Plenkovićem je težak zadatak, da negdje pronađe još pet milijuna kuna kako bi Cvitan i DORH mogli istražiti i ovaj zamršeni slučaj, te platiti ekspertizu koji su se to znanstvenici baš sada upeli otkriti ljekoviti utjecaj mandarina na anemiju od koje upravo on boluje.

novilist