Istraživački novinar i kolumnist SEEbiza Domagoj Margetić napisao je drugo otvoreno pismo javnosti, predsjedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću.Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani,

Danas već dvadeset i četvrti dan štrajkam glađu, zbog razloga koje sam opisao u prethodnom otvorenom pismu iz veljače ove godine. Iako su neki pomaci napravljeni, prije svega od strane institucija u Europskoj uniji, te je ostvarena i komunikacija s predsjednikom Ivom Josipovićem, za sada nije postignut nikakav dogovor oko najbitnijih zahtjeva i rješenja problema zbog kojim sam započeo štrajk glađu.

Premijer Zoran Milanović, iako je primio moje otvoreno pismo i zahtjev za razgovor, i to putem službene elektronske pošte, putem društvenih mreža, te putem mobilnog telefona, arogantno je nastavio ignorirati poziv za dijalog o problemima naglašenim u otvorenom pismu. Iako sam u početku pokušavao uspostaviti dijalog s premijerom vrlo brzo postalo mi je jasno koji su premijerovi motivi u ignoriranju mojih zahtjeva i činjenice da kao novinar već dvadeset i četiri dana štrajkam glađu. Premijer je, naime, očito prezauzet postavljanjem visokopozicioniranih kadrova Hypo banke na visoke političke dužnosti u SDP-u, pa mi je ne baš malo iznenađenje bila činjenica da je SDP, uz očito “blagoslov” šefa stranke za svojeg kandidata za gradonačelnika u Zadru izabrao Ivu Bilića. Bilić je, naime u vrijeme Afere Hypo bio član Uprave Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb, pa je stoga dio najužeg establišmenta Hypo Grupe koji je sudjelovao i izravno je povezan s Aferom Hypo is vim kriminalnim i operacijama pranja novca koje su se odvijale preko Hypo banke u Hrvatskoj.

Kao član Uprave Ivo Bilić sasvim sigurno je imao saznanja o kriminalu i korupciji u Hypo banci, a o čemu svjedoči i činjenica da upravo taj isti Bilić sudjeluje u kaznenom progonu mene kao istraživačkog novinara zbog otkrivanja tajnih dokumenata Hypo Grupe, koji dokazuju trag operacija pranja novca preko tajnih računa u pravnim osobama povezanim s Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb. Točnije, Bilić je jedan od inicijatora kaznenog progona koji je protiv mene kao novinara pokrenula Hypo Grupa zbog objave podataka o pranju novca preko sumnjivih kredita koje je Hypo Grupa odobravala na Balkanu, u kojem postupku Bilić i Hypo za mene traže godinu dana zatvorske kazne.

Da je tomu tako najbolje dokazuje dopis Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb, točnije Podnesak Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, od 23. srpnja 2010. godine, u kojem Hypo banka priznaje da su podaci koje sam objavio o tim sumnjivim kreditnim operacijama Hypo Grupe istiniti i točni, ali kako u cijelosti predstavljaju bankarsku tajnu.

“Hypo Alpe Adria Bank d.d. sukladno Zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu potvrđuje da su podaci o odobrenim kreditima objavljeni na portalu Necenzurirano.com, pod naslovom “Afera Hypo: Ekskluzivno otkrivamo popis pravnih osoba kojima su odobravani sumnjivi krediti” istiniti i točni”, stoji u dopisu Hypo banke iz srpnja 2010. godine, kojeg osim Markusa Ferstla, predsjednika uprave banke, potpisuje i Ivo Bilić, član Uprave banke, danas SDP-ov (čitaj: Milanovićev) kandidat za gradonačelnika Zadra.

Ovaj je dopis danas dio sudskog spisa Općinskog kaznenog suda u Zagrebu protiv mene zbog otkrivanja bankarske tajne, a koji je žalbenom postupku pred Županijskim sudom u Zagrebu, po žalbi Hypo banke. Dakle, Milanovićev kadrovski adut za političkog konkurenta korumpiranom HDZ-ovom Božidaru Kalmeti (također osim u Aferu HAC, umiješanom i u Aferu Hypo), jedan je od ključnih ljudi koji su u Hypo banci prikrivali trag pranja novca opljačkanog iz Hrvatske 1990.-ih godina do danas. Nakon HDZ-ove korumpirane Vlade, Milanović je ovakvim kadroviranjem i izborom Ive Bilića i njemu sličnih Hypo kadrova pokazao kako je i SDP, nakon HDZ-a, stranka Hypo kontinuiteta.

Zato više od Zorana Milanoviće ne očekujem nikakvu reakciju na moj štrajk glađu. Premijeru i njegovim Hypo kadrovima očito je jedan od strateških interesa da umrem i konačno zašutim i prestanem pisati i istraživati Aferu Hypo.

S druge strane, a kako je to i sam pisao elektronskom poštom građanima koji su mu slali pisma podrške mojim zahtjevima, predsjednik Republike Ivo Josipović u komunikaciji je sa mnom, više puta smo komunicirali o mojim zahtjevima a prije nekoliko dana predsjednik me pozvao na prekid štrajka glađu. Nisam mogao prihvatiti predsjednikov poziv na prekid štrajka glađu, naprosto jer za to nisu ispunjeni niti minimalni uvjeti.

U međuvremenu sam primio i poziv Posebnog odbora Europskog parlamenta za borbu protiv organiziranog kriminala i pranja novca, da na zasjedanju krajem travnja ove godine, održim izlaganje o Aferi Hypo, te europarlamentarcima predstavim sve dokaze i dokumente koje sam prikupio tijekom mojeg četrnaestogodišnjeg istraživanja poslovanja Hypo banke, čime je zapravo ispunjen moj prvi uvjet za prekid štrajka glađu, a taj je bio pokretanje postpaka za utvrđivanje svih činjenica o Aferi Hypo, kao i za utvrđivanje traga novca iznesenog iz Hrvatske na tajne račune pod kontrolom Hypo Grupe, koji je kasnije opran fiktivnim kreditnim operacijama Hypo banke na Balkanu.

Međutim, ovim putem želim i službeno odgovoriti na predsjednikov poziv za prekid štrajka glađu. Pristajem, naime, prekinuti štrajk glađu ukoliko se ispune sljedeća dva uvjeta.

Prvi je da Predsjednik Republike u ime države javnom izjavom na određeni način poimence rehabilitira nekoliko nas istraživačkih novinara koji smo svojim novinarskim radom na poseban način doprinijeli borbi protiv korupcije u Hrvatskoj. Naime, svakome je poznato da smo mi istraživački novinari nakon otkrivanja velikih korupcijskih afera postali žrtvama progona, raznih oblika političkih pritisaka, prijetnji, te sustavnog i organiziranog onemogućavanja normalne egzistencije nas i naših obitelji u Hrvatskoj, ali smo postali i metama prljavih medijskih kampanja u kojima se sustavno kroz duži vremenski period želi diskreditirati nas i kao građane, kao osobe, ali i kao novinare, a sve kako bi nas se ušutkalo i onemogućilo u daljnjem novinarskom radu. Zbog svega toga patile su, i pate naše obitelji i naši prijatelji. Zbog toga bi ovakva simbolična javna izjava šefa države predstavljala javnu, društvenu rehabilitaciju nas koji smo otkrivali pojedine korupcijske afere i poslala bi se jasna poruka kako su u ovom društvu antikorupcijski novinari dobro došli i kako se njihov rad više neće onemogućavati kao do sada.

Drugi je uvjet da Predsjednik Republike još jednom javno potvrdi svoju izjavu od prije godinu dana, odnosno da javnom izjavom ponovno podrži donošenje Zakona o zaštiti prijavljivača korupcije, te da se javno založi za pokretanje postupka za izradu i donošenje Zakona o zaštiti prijavljivača korupcije, u kojem bi se ugradili i mehanizmi zaštite novinara koji otkrivaju, istražuju i objavljuju informacije bitne za otkrivanje i procesuiranje korupcijskih slučajeva.

Uz ispunjenje ova dva, doista minimalna uvjeta, spreman sam prekinuti štrajk glađu, a borbu za novinarske slobode i zaštitu istraživačkih novinara i njihovih prava i egzistencijalne sigurnosti, nastaviti drugim sredstvima. Posebno želim naglasiti da ću štrajk glađu nastaviti bez odustajanja do ispunjenja ovih zahtjeva, obzirom da ionako nemam što izgubiti, u zemlji u kojoj sam otkrio Aferu Hypo, te pisao o brojnim drugim korupcijskim aferama prisiljen sam gladovati jer mi je onemogućena egzistencija isključivo zato što sam kao novinar pisao i radio u javnom interesu, u interesu građana ove zemlje. Na mojem istraživanju Afere Hypo, DORH je procesuirao, optužio, i na koncu je sud i osudio bivšeg premijera Ivu Sanadera, zbog čega je Hrvatska kao država dobila pozitivne ocjene Bruxellesa za borbu protiv korupcije. Danas sam zbog toga gladan i bez ikakve egzistencije u mojoj zemlji."

Domagoj Margetić
Istraživački novinarIzvor: SEEbiz