Uprava Đuro Đaković Holdinga i većinski – Industrijski Sindikat metalaca, nakon donošenja odluke o dokapitalizaciji, jučer su potpisali socijalni sporazum kojim se obvezuju na međusobno poštivanje onoga što će se događati u vremenu koje dolazi.Sindikat je podržao odluku o prodaji dionica i dokapitalizaciji te se obvezao na čuvanje socijalnog mira sve dok se budu poštivale odredbe sporazuma, a Uprava se obvezala da će u skladu sa Strategijom i planom restrukturiranja zadržati u radnom odnosu sve radnike potrebne za ispunjenje Strategije.„Želimo pokazati da smo u ovome zajedno zbog budućnosti Đure Đakovića. Promjene u Đuro Đaković Grupi imaju za cilj osigurati održivost poslovanja i time čuvanje što većeg broja radnih mjesta. Zaposlenosti i dobrih uvjeta rada nema bez profitabilnog poslovanja, a da bismo do njega došli moramo napraviti određene promjene kojima ćemo se prilagoditi značajno promijenjenim uvjetima na tržištu. Dvjestotinjak radnih mjesta je višak, što zbog modernizacije tehnološkog procesa što zbog činjenice da za nekim pozicijama neće biti potrebe, no lista imena za otkaze ne postoji. Očekujemo da će nakon provedbe cijelog plana ponovno doći do zapošljavanja visokoobrazovanih ljudi", izjavio je predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal.Društvo prije svega trpi zbog manjka posla, slažu se i sindikalisti, koji potpisivanjem socijalnog sporazuma šalju poruku potencijalnim ulagačima da je Đuro Đaković brand u kojem se drži do prava radnika.

„Sindikat je spreman partnerski pristupiti aktivnostima koje provodi uprava, no ima i određene zahtjeve što se tiče radnika, onih koji su godinama stvarali ovu tvrtku, i koji to i dalje žele ostati. Kroz socijalni sporazum želimo zaštititi prava radnika iz kolektivnog ugovora i nastaviti raditi", izjavio je Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Partneri su se socijalnim sporazumom obvezali na poštivanje kolektivnog ugovora i pravima radnika, a kada dođu novi poslovi, čemu se svi nadaju, očekuju i povećanje plaća sukladno troškovima života. „Sve što smo potpisali ispoštivat ćemo, imamo povjerenja u rad uprave, ali ako priča ne bi išla u tom smjeru uvijek imamo mogućnost za reagiranje". Predsjednik SMH Vedran Dragičević, također u Đakoviću očekuje pozitivne pomake nakon dokapitalizacije.

„Do sada smo imali dosta poteškoća i zbog toga što je država na neki način bila vlasnik ove tvornice i određivala tempo razvoja. U ovom trenutku SMH očekuje da Đuro Đaković punom snagom krene i osigura dugoročnu opstojnost tvrtke, a to znači posao i za to adekvatnu plaću."

seebiz