PREDSJEDNIK Republike Zoran Milanović na isteku prve godine mandata prvi put je upotrijebio svoje ustavne ovlasti i zapovjedništvo nad Oružanim snagama. Predsjednik Republike po Ustavu je i vrhovni zapovjednik i vrh Oružanih snaga mu je neposredno podređen.

Mesić sasjekao 12 generala pučista


Predsjednici Republike u mirnodopsko vrijeme rijetko imaju priliku izdavati zapovijedi vojsci. Njihovo se zapovijedanje svodi na slanje ili povlačenje kontingenata u mirovne misije ili savezničke manevre, te na protokolarne zapovijedi. Zoran Milanović danas je upravo u protokolarnoj situaciji izdao zapovijed koja je po svom sadržaju i unutarnjopolitičkim posljedicama jedna od najvažnijih još otkako je predsjednik Stjepan Mesić nemilosrdno sasjekao 12 generala koji su umislili da se smiju baviti politikom i nositi uniforme.

Tadašnji premijer Ivica Račan nije bio sretan što je predsjednik poslao generale u penziju nakon njihovog pisma koje se mrtvo hladno moglo okarakterizirati kao poziv na puč. Vjerojatno danas ni premijer Andrej Plenković ni ministar obrane Mario Banožić nisu sretni što je Zoran Milanović pokazao mišiće i naredio cijelom vojnom vrhu da naprave nalijevo-krug i pokupe se s obilježavanja godišnjice početka operacije Maslenica.

Naredba načelniku Glavnog stožera i cijelom vojnom vrhu


"Predsjednik Republike Zoran Milanović došao je u Zadar na obilježavanje 28. obljetnice VRO „Maslenica '93.“ i nakon što je opaženo kako se među sudionicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, nazvao je i upozorio predsjednika Vlade RH kako je to neprihvatljivo.

Budući da je nakon toga utvrđeno kako i u službenom protokolu obilježavanja sudjeluju osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja i pozdrav, Predsjednik Republike otkazao je sudjelovanje u programu. Isto tako, prema zapovjedi Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, nakon prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja su se povukli načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni zapovjednici", poručili su iz Ureda Predsjednika.

Neće tolerirati povezivanje vojske i ustaštva


Jednom zapovijedi koju su admiral i generali bespogovorno poslušali predsjednik je poslao jasnu poruku: "Kad je vojska u pitanju, ja odlučujem što je prihvatljivo, a što nije. Hrvatska vojska i ustaštvo neće biti povezani dok sam ja predsjednik."

Prošlog svibnja Zoran Milanović je reagirao u Okučanima tako što je sam otišao s manifestacije na kojoj su se pojavila ustaška obilježja. Ovoga puta s punim autoritetom je za sobom povukao i sve vojne zapovjednike. Bez puno petljanja naredio im je da ne sudjeluju u neprimjerenoj svečanosti i oni su ga poslušali.


Ponizio Plenkovića i njegovo povjerenstvo


Milanovićeva gesta nije samo puko korištenje ustavnih ovlasti. On je time pokazao da ne daje ni pišljiva boba za zaključke Plenkovićevog povjerenstva za suočavanje s prošlošću koje je proizvelo dokument koji se može svesti na: "može biti, ali ne mora da znači", kao odgovor na pitanje je li ustaško i HOS-ovo "Za dom spremni" prihvatljivo ili nije.

Predsjednik Milanović je prerezao i pokazao da barem kada je vojska u pitanju neće tolerirati nikakve veze s ustaštvom i da je potpuno svjestan, kao što je svjestan svatko razuman i nelicemjeran, da je HOS, kao paravojna milicija Hrvatske stranke prava, i ime i obilježja i pozdrav uzeo baš zato što su bili ustaški. Nikakve kasnije interpretacije i muljanja to ne mogu promijeniti. HSP je svojoj stranačkoj vojsci dao ime, obilježja i moto po uzoru na Pavelićev NDH. I to baš nitko nikakvim relativiziranjem ne može promijeniti.

HDZ mora u bocu vratiti odvratni duh ustaštva


Milanovićeva zapovijed je i snažna politička poruka Andreju Plenkoviću da se neće libiti koristiti ono malo ovlasti koje ima kao predsjednik. Milanović je prema Plenkoviću u vrijeme pandemije i potresa bio iznimno korektan. Uglavnom je šutio i prepustio vladi kao izvršnom tijelu da radi svoj posao. Nije inzistirao, a mogao je tražiti da ga se više uključi u odlučivanje i samo je rijetko kritizirao poteze vlade i njenog stožera.

To naravno ne znači da se Milanović i Plenković nisu sukobljavali. Svi još pamtimo rujan i listopad i sukobe oko afere Dragana Kovačevića i kluba u Slovenskoj. No sve to su bili dječja igra i sukob povrijeđenih ega.

Današnja Milanovićeva odluka je državnička, a na vladi je da procijeni hoće li se konačno prestati poigravati s ustaštvom i hoće li napraviti sve da tog odvratnog duha vrati u bocu iz koje je zahvaljujući HDZ-u ispuzao.

index