Slavni kineski pisac Mo Jan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštila je danas kraljevska akademija Švedske.Kneski pisac, čiji književni pseudonim “Mo Jan” na kineskom znači “Ne govori!”, rođen je 17. februara 1955. godine. Jedan je od najpoznatijih, ali i najzabranjivanijih autora u Kini, poznat i po tome što njegova djela vladaju piratskim književnim tržištem, a često ga nazivaju kineskim Kafkom.

Mo Jan "halucinantnim realizmom spaja narodne priče, istoriju i današnjicu", saopštio je Piter Englund, sekretar Švedske akademije.

U književnom svijetu Mao Jan važi za odličnog autora kada su u pitanju kratke priče, ali i romani od kojih je prvi objavio 1981. godine (engleski naziv: Falling Rain on a Spring Night).

Njegov najnoviji roman “Life and Death Are Wearing Me Out” objavljen je 2008. godine. Riječ je o epopeji istorijskih razmjera koja se bavi razvojem Kine u drugoj polovini XX vijeka. Radnja je pričana iz ugla skromnog zemljoposjednika koji se, nakon što ga ubiju, reinkarnira u različite životinje na farmama u seoskim predjelima Kine.

PROGNOZE

Svjetski mediji su proteklih dana davali brojne procjene i ocjene o tome ko bi mogao biti ovogodišnji laureat. Brojni su bili oni koji su isticali da je ponovo došao red na ženu i najviše šansi davali kanadskoj autorki kratkih priča Alis Manro, zatim njenoj zemljakinji, pjesnikinji En Karson i egipatskoj feminističkoj književnici Naval el Sadavi.

 

Drugi su smatrali da bi 2012. mogla da bude godina jednog Amerikanca, a među imenima koja se najviše spominju su Don Delilo, Filip Rot i američki Navaro indijanac Skot Momadej. Često je spominjan kandidat za Nobela i Adonis, sirijski pjesnik koji piše na arapskom
Na onlajn kladionicama su, pak, najbolje bili plasirani pisci sa Dalekog istoka: Japanac Haruki Murakami i dobitnik Mo Jan, ali se često komentarisalo da im poznavaoci ne daju veće šanse.

O NAGRADI  I ŠVEDSKOJ AKADEMIJI

Švedska akademija sastoji se od 18 članova koji tu čast zadržavaju doživotno. Među sadašnjim članovima, poznatim pod nadimkom De Aderton (Osamnaestorica), nalaze se istaknuti švedski književnici, lingvisti, profesori književnosti, istoričari i ugledni pravnici.

Do sada je 108 književnika nagrađeno Nobelovim priznanjem, među kojima je 12 žena, a prva nagrada dodijeljena je 1901. godine. Samo dvije osobe odbile su da prime ovu nagradu, pisci Boris Pasternak i Žan Pol Sartr.

Tokom godina Nobelova nagrada za književnost dodjeljivala se autorima različitog jezičnog i kulturnog porijekla, bez obzira na to je li riječ o već proslavljenom ili nepoznatom književniku. Nagrada za književnost nije dodijeljena 1914., 1918., 1935., 1940., 1941., 1942., i 1943. godine. Prosječna starost dobitnika Nobela za književnost je 64 godine.

Medalju koju dobiva dobitnik nagrade za književnost dizajnirao je švedski kipar Erik Lindberg, a predstavlja mladića koji sjedi pod stablom lovora te sluša i zapisuje pjesmu Muze. Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, 'oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim').

Književna nagrada je četvrta u nizu ovogodišnjih nagrada koje je osnovao švedski naučnik Alfred Nobel i koje se dodjeljuju od 1901. godine.

Podsjetimo da je prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za njiževnost švedski pisac Tomas Transtremer.

 

Izvor:6yka