Predsjednik Bolivije, Evo Morales, održao je žestok govor pred Generalnom Skupštinom UN-a te je pritom rekao kako bi sjedište UN-a trebalo prebaciti iz SAD-a negdje drugdje. Također je nedavno rekao kako bi se Baracku Obami trebalo suditi za zločine (vidi: Bolivijski predsjednik Evo Morales podiže tužbu protiv SAD-a za zločine protiv čovječnosti: "Obama je kriminalac koji krši međunarodne zakone") U razgovoru za RT pojasnio je svoje stavove.

Optužio je Obamu za poticanje ratova na prostoru Bliskog Istoka rekavši kako SAD to radi s ciljem stvaranja što većeg kaosa u kojem će imati čvrsti nadzor nad resursima. Kao primjer istaknuo je Libiju: "Ubili su libijskog vođu i uzeli im naftu", rekao je Morales.

"Sada financiraju pobunjenike koji se bore protiv predsjednika koji ne podržavaju kapitalizam i imperijalizam. A tamo gdje državni udar nije moguć, pokušavaju razjediniti narod kako bi oslabili njihovu zemlju - to je provokacija koja za cilj ima dovesti intervenciju NATO-a, mirovnih snaga, Vijeća Sigurnosti. No, pravi cilj svake takve intervencije je ugrabiti naftnu i postići geopolitičku kontrolu, a ne brinuti o ljudskim pravima", rekao je bolivijski predsjednik.

"SAD na isti imperijalistički način operira i izvan Bliskog Istoka. SAD su spremni upotrijebiti sve elemente svoje moći, uključujući i vojnu silu, kako bi ostvarili svoje ključne interese. Među glavnim interesima je slobodni protok energije iz bliskoistočne regije prema ostatku svijeta", rekao je te istaknuo kako bi svaka zemlja koja posjeduje prirodne resurse trebala biti zabrinuta.

Najugroženije su one zemlje koje prodaju naftu i plin SAD-u. Planiram se sastati s venezuelanskim predsjednikom Nicolasom Madurom kako bismo raspravljali o ovome. Vjerujem kako se Venezuela nalazi u direktnoj opasnosti jer da bi osigurao svoje energetske potrebe, Obama je spreman izvesti invaziju na bilo koju državu", ističe bolivijski predsjednik Evo Morales.

Nadalje, Morales ističe kako bi se sjedište UN-a moralo prebaciti iz SAD-a u neku politički neutralnu zemlju. Ako je to nemoguće, onda bi se sjedište trebalo rotirati između više zemalja, predlaže Morales. Kao kandidate neutralnih zemalja ističe Švicarsku, Austriju, Brazil i Argentinu.

Izvor: Advance