Na današnji dan 1769. rođen je jedan od najvećih vojskovođa u povijesti - Napoleon Bonaparte.
Napoleon je preuzeo vlast u vremenima francuske revolucije i pokrenuo tzv. "napoleonove ratove" u kojima je svoju dominaciju nametnuo gotovo čitavoj Europi.
Na vlast je došao vojnim udarom 1799., a 5 godina kasnije proglašen je za apsolutnog vladara Francuske.

Napoleonove vojne kampanje i danas se studiraju na svim poznatijim vojnim akademijama. Izvojevao je pobjede nad svim tadašnjim europskim silama.
Izgledalo je kako je francuska armija nezaustavljiva što je Napoleona ohrabrilo da se okuša u onome o čemu svi europski vojskovođe oduvijek sanjaju - pokoriti moćnu Rusiju.

24. lipnja 1812. Napoleon je odlučno poveo svoju "Grande Armée" od gotovo 500,000 vojnika u invaziju Rusije.
Francuzi su u početku bili uspješni u svom planu i u konačnici došli pred vrata Moskve i zauzeli je.
Napoleon se nadao da će padom Moskve Rusija kapitulirati no prevario se. Povlačeći se prema istoku Rusi su zapalili Moskvu i Napoleonu ostavili samo ruševine.

Na ruskom frontu Napoleon će napokon upoznati sebi ravnog - princa i feldmaršala Mikhail Kutuzova.
Kutuzov je nanio Napoleonu tolike gubitke da Francuzi više jednostavno nisu mogli obnavljati svoje redove. Samo u bitci za Borodino Napoleon je izgubio čak 70,000 vojnika.
Grandiozni planovi propali su na hladnom ruskom frontu, a franucuska armija prisiljena je na bijeg. Razbijen je mit o nepogrešivom vojskovođi.
Armija se više nije mogla oporaviti od gubitaka i to je uskoro iskoristila anti-Napoleonska koalicija.
Napoleon je svrgnut sa vlasti i protjeran u egzil na otok Elbu 1813.
Unatoč egzilu to neće biti kraj Napoleona. U manje od godinu dana uspio je pobjeći sa Elbe, vratiti se u Pariz i ponovno zauzeti diktatorsku ulogu.
No ipak 1815. slijedi njegov konačni poraz u poznatoj bitci kod Waterloo-a (današnja Belgija) gdje je potučena Napoleonova vojska od strane saveznika (Britanija, Prusija, Nizozemska).

Napoleon je svoje posljednje godine proveo u egzilu na malom otočiću Sveta Helena (na sredini Atlantskog oceana). Tamo je i umro nakon 6 godina - 5. svibnja 1821.

Bilo je nekoliko pokušaja oslobođenja Napoleona od strane pripadnika njegove biše vojske.
Zanimljivo je kako je jedna skupina simpatizera iz Teksasa pokušala osloboditi Napoleona koristeći primitivnu podmornicu. Plan im je bio dovesti Napoleona u SAD i tamo pokrenuti revoluciju.

Službeno Napoleon je umro od raka, no ovaj podatak mnogo puta je osporavan. ALternativna teorija govori o tome da su ga Britanci otrovali jer im je bio preopasan živ, makar bio i na samom kraju svijeta.

Izvor: www.advance.hr