Na današnji dan 6.kolovoza 1945, u 8 sati i 15 minuta grad Hirošima izbrisan je s lica zemlje.
To jutro američki piloti bacili su na Hirošimu atomsku bombu i grad je za kratko vrijeme prestao postojati.
Eksplodiravši na visini od oko 600 metara atomska bomba je proizvela pustoš.
Od tlaka zraka, usisnog tlaka i koncentriranih toplinskih zraka tzv. "vatrene oluje" i popratnog požara razoreno je oko 70 000 zgrada (od ukupno 90 000).
Procjenjuje se da je od strahovitog razaranja i radijacije trenutno poginulo preko 80 000 ljudi, a naknadno od ranjavanja i posljedica radijacije još više, te se smatra da je ukupno stradalo oko 200 000 stanovnika tog japanskog grada.

U povijesti ratovanja, nuklearna oružja korištena su samo dva puta.
Prvi puta ujutro 6. kolovoza 1945. godine, kada su SAD bacile uranijski eksplozivni uređaj čije je šifrirano ime bilo Little Boy ("mali dječak") na Japanski grad Hiroshimu.
Drugi događaj odigrao se tri dana kasnije kada je plutonijski uređaj implozijskog tipa, koji je imao šifrirano ime Fat Man ("debeli čovjek"), bačen na grad Nagasaki.
Atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki bile su bačene iz američkog bombardera Boing B-29 "Enola Gay".

Napad na Hirošimu i Nagasaki naredio je američki predsjednik Harry Truman s ciljem ubrzavanja kapitulacije Japana, kako je navedeno u priopćenju.
Pitanje opravdanosti upotrebe atomske bombe bilo je i ostalo kontroverzno. Jedni su optuživali da su to bila nepotrebna djela masovnog ubijanja, dok su drugi tvrdili da su oni maksimalno smanjili žrtve na objema stranama tako što su ubrzali kraj rata.

Nakon rata Hirošima je obnovljena, a danas grad broji oko milijun i dvjesto tisuća stanovnika i sjedište je prefekture Hirošima na zapadu Honshua, najvećeg japanskog otoka.
Najjača tvrtka u Hirošimi je Mazda.

 

Izvor: www.advance.hr