Na današnji dan 27.srpnja 1946.rođen je Rade Šerbedžija, jedan od najvećih hrvatskih i jugoslavenskih glumaca.
Glumac, pjesnik i glazbenik Rade rodio se u selu Buniću pokraj Korenice.
Obitelj se odselila u Vinkovce, gdje se u osnovnoj školi počinje baviti amaterskim kazalištem, a kasnije upisuje Kazališnu akademiju u Zagrebu gdje je diplomirao 1969.
Ubrzo nakon diplome počinje nastupati u Gavelli i HNK.

Nakon glavne uloge u Gravitaciji ili fantastičnoj mladosti činovnika Borisa Horvata ( B.Ivande), Šerbedžija sve češće dobija glavne uloge i ubrzo ulazi u krug najrespektiranijih jugoslavenskih glumaca - u filmovima raspona od ratnih drama do suvremene tematike.

S ogromnim glumačkim potencijalom, s fantastičnim uspjehom glumi i na televiziji: u tv-serijama "U registraturi", Nikola Tesla (u naslovnoj ulozi), Prosjaci i sinovi i Bombaški proces (kao Josip Broz Tito). ..

Objavio je 2 zbirke pjesama:
Promjenljivi i Crno, crveno.
Bio je predavač scenskog govora i glume na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu te kao izvanredni profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Početkom devedesetih, nakon antiratnih nastupa u Sarajevu i Beogradu odlazi za suprugom Lenkom u Ljubljanu, a 1992. odlazi u Ameriku gdje se također probio kako sjajan glumac.
Radio je s mnogim velikim imenima, kao što je Vanessa Redgrave, Phillip Noyce ili Tom Cruise. Radio je i sa slavnim Stanleyom Kubrickom te Clintom Eastwoodom.
Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada.

Starije generacije, osobito ga pamte po ploči "Ne daj se, Ines" gdje citira/pjeva stihove Arsena Dedića čime je poslužio i kao zvučna podloga za razne romanse a i uzrokovao veliki porast imena Ines u rodnim listovima.

 

Izvor: www.advance.hr