FOTO: Šef američke CIA-e, John Brennan (desno), fotografija iz 2009., izvor: Bijela kuća

Prema pisanju njemačkog lista Bild, veći broj američkih agenata direktno pomaže vlastima u Kijevu oko "borbe protiv organiziranog kriminala" na jugoistoku zemlje. Drugim riječima, Kijev dobiva direktnu asistenciju po pitanju provođenja aktualnih operacija u regijama gdje je izbila pobuna protiv njihove neizabrane pučističke vlade.

List Bild prenosi kako agenti CIA-e i FBI-a savjetuju ukrajinske vlasti po pitanju zaustavljanja nasilja na jugoistoku zemlje. Također se navodi kako američki agenti navodno također istražuju financijski kriminal te pokušavaju ući u trag novcu kojeg je, navodno, svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič odnio sa sobom u Rusiju.

Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca šef CIA-e, John Brennan, posjetio je Kijev te se tamo susreo s premijerom Arsenijem Jatsenjukom i drugim dužnosnicima u pučističkoj vladi. Odmah nakon njegovog posjeta pokrenuta je prva vojna ofenziva na istoku Ukrajine. Druga je pokrenuta pak neposredno nakon što je Kijev posjetio američki potpredsjednik Joe Biden.List Bild prenosi kako deseci FBI i CIA agenata "pomažu" vlastima u Kijevu. Navode kako su informacije dobili od neimenovanih njemačkih sigurnosnih dužnosnika.

"Agenti u ime američke Vlade pomažu zaustaviti pobunu na istoku s ciljem uspostave funkcionirajuće sigurnosne strukture", prenosi njemački list. Također se ističe kako američki agenti ne sudjeluju direktno u borbama na istoku već kako je njihova aktivnost ograničena samo na Kijev.

Ove informacije su zapravo još jedna potvrda već posve jasnog stanja u Ukrajini - iza pučista u Kijevu čvrsto stoji SAD, a od sada i u službi vojnog zapovijedanja protiv pobunjenika na istoku Ukrajine.

Svakako je zanimljivo da se ovakve informacije pojavljuju u jednom od najutjecajnijih njemačkih dnevnih listova, no ne i iznenađujuće ukoliko imamo u vidu poziciju Njemačke u kontekstu aktualnog sukoba na istoku Europe (opširnije o temi: Velika borba za Berlin: Kako će se Njemačka postaviti prema Rusiji i sukobu na istoku Europe i hoće li prevladati američki politički pritisak ili domaći poslovni lobi?).Izvor: advance