Dugi niz godina američka CIA opovrgavala je informaciju da imaju tajni dosje o istaknutom MIT profesoru i disidentu Noamu Chomskyom. No, da su američke tajne službe spremne lagati javnosti, i to godinama, ponovno je potvrđeno. Naime, američki list The Foreign Policy dobavio je vladin dokument u kojem se potvrđuje kako je CIA nadzirala Noama tijekom 70-ih godina kada se istaknuo kao jedan od najglasnijih anti-ratnih aktivista za vrijeme rata u Vijetnamu.

Mnogi su spekulirali kako se Chomsky nalazio na popisu špijuniranih osoba, štoviše, mnogi su na temelju Akta o Slobodi Informacija (FOIA - Freedom of Information Act) zatražili potvrdu za te sumnje, no odgovor od CIA-e je uvijek bio isti: "Nismo pronašli dokumente vezane uz Vaš zahtjev". Novi podaci pokazuju da je CIA imala tajni dosje i ne samo to, već kako su ga ilegalno uništili. Dokument je pronašao Frederic Maxwell, koji radi biografiju Noama Chomskyog.

U dokumentu, koji datira iz 8-og lipnja 1970., navode se njegove anti-ratne aktivnosti te se od FBI-a traže dodatne informacije o njemu i drugim aktivistima koji su u to vrijeme planirali otputovati na prostor Sjevernog Vijetnama. Autor dokumente je CIA dužnosnik te u njemu navodi kako putovanje "podupire Noam Chomsky" te se traže "bilo kakve informacije" o ljudima koji su planirali krenuti na spomenuto putovanje.

Ove informacije također otkrivaju kako je CIA posjedovala dosje o poznatom profesoru i aktivistu, no on je u jednom periodu uništen, prenosi list FP te napominje kako se uništavanje takvih dokumenata pravno klasificira kao "izdajnička aktivnost". Naime, prema federalnom zakonu iz 1950. svi dokumenti u arhivi moraju se sačuvati zbog "povijesnog značaja".

Nove podatke koji su upravo izašli u javnost komentirao je i sam Noam Chomsky: "Jednog dana postati će jasno kako sistemi moći tipično šire svoju moć na svaki način koji mogu smisliti".

Profesor sa sveučilišta Marquette University, i stručnjak za kooperaciju CIA-e i FBI-a, Athan Theoharis, istaknuo je kako je ovo jako ozbiljna situacija jer dokazuje kako je CIA uništila Chomskyev dosje kako bi sakrili svoju aktivnost. "Nema sumnje kako ovaj dosje nije jedini koji je uništen. Koliko je još dosjea uništeno?", pita se profesor Theoharis.

Noam Chomsky, vezani tekstovi:
- Intervju - Noam Chomsky: o ratu u Siriji, pobuni u Turskoj i imperijalističkom prekrajanju granica
- Noam Chomsky: Sedam briljantnih primjera ironije američke politike
- Predstavljanje bitnih autora - Noam Chomsky: akademska sloboda i korporativizacija sveučilišta
- Noam Chomsky: "Miru prijete SAD i Izrael, a ne Iran"
- Noam Chomsky analizira medije, "novu Latinsku Ameriku", ljevicu i pokret Occupy

Izvor: Advance