Američki autor i istaknuti anti-ratni aktivist, Noam Chomsky, rekao je u razgovoru za The Huffington Post kako bi američki napad na Siriju, bez obzira da li taj plan odobri Kongres, bio "ratni zločin" ukoliko ne postoji mandat UN Vijeća Sigurnosti.

"Međunarodna potpora za Obamin plan napada na Siriju se urušila, kao i kredibilitet vladinih izjava, ova administracija ide sa standardnim povodom kada sve drugo propadne: kredibilnošću nametnutog svjetskog policajca", istaknuo je Chomsky koji je od početka sirijske krize poprilično oprezan u davanju komentara pazeći kako ne bi ostavio dojam da podržava Assadovu stranu, ali ni stranu zapadnih agresora. Unatoč neutralnom stavu, Chomsky je istaknuo važnu činjenicu - napad bez odobrenja UN-a je ratni zločin.

"Ta agresija bez autorizacije UN-a bila bi ratni zločin, jako ozbiljan ratni zločin, to je posve jasno, unatoč velikim naporima da se prethodni zločini zazivaju kao presedani", rekao je.

U ranijim intervjuima Chomsky je prognozirao kako će u konačnici Assad ipak pasti te kako će Sirija najvjerojatnije biti raskomadana na nekoliko dijelova, ističući kako bi to bio jako loš i bolan ishod za narod Sirije.

Jasno je kako Chomsky, kao i svaka progresivna osoba, žali zbog činjenice da su inicijalni legitimni i mirni prosvjedi u Siriji evoluirali u otvoreni oružani sukob. Za izbijanje oružane pobune Chomsky krivi "režim" ističući kako takve represije dovode do oružanog ustanka. Drugim riječima, bar kada je riječ o početku sukoba, Chomsky vjeruje u medijske izvještaje koji su u potpunosti ignorirali organizirane oružane napade na pripadnike sirijskih snaga sigurnosti, policijske postaje i druge objekte. Mogli bismo reći kako tim potezom današnji Chomsky direktno dolazi u kontradikciju s nešto mlađim Chomskyim koji je prije više godina izjavio: "Nikada nisam bio svjestan niti jedne druge opcije osim da preispitujem sve".

No, autoritet koji Noam Chomsky predstavlja u današnjem svijetu i dalje je iznimno snažan. Mnogi će se složiti kako bi američki napad na Siriju bez odobrenja UNVS-a bio ratni zločin, no mnogi će se također složiti kako ta činjenica ima i jednu veću težinu kada je naglašena od poznatog profesora Noama.

Izvor: Advance