Norveškoj su potrebni inženjeri, nastavnici, i to prije svega nastavnici prirodnih znanosti, liječnici i medicinske sestre, vozači autobusa, kuhari i konobari...
Europski ured za zapošljavanje (EURES) objavio je izvještaj u kome se navodi da se radnicima spomenutih zanimanja u Norveškoj nudi prosječna mjesečna plaća od 4.500 eura.

Prema izvještaju EURES-a ovoj skandinavskoj zemlji nedostaju posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod. Traženi su i odgojitelji za rad sa predškolskom djecom, psiholozi i taksisti, prenosi portal eKapija pisanje regionalnih medija.

Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, Aker, Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kvaerner, Kongsberg Gruppen, Aibel, Roxar i Fabricom.

U izvještaju EURES-a se naglašava da je za boravak u Norveškoj potrebna prijava za dozvolu za boravak u razdoblju od tri mjeseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest mjeseci dok traži zaposlenje.

Istraživanja pokazuju da su uvjeti rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svijetu. Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja dugotrajnog ugovora.

Plaća se isplaćuje mjesečno, a zaposleni rade 37,5, odnosno 7,5 sati svakog radnog dana, a maksimalno 40 sati tjedno.

Zaposleni u prosjeku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je uredno plaćen.


 

Izvor: business