Novi dokumenti dokazuju kako osmišljena i provedena u djelo represija nad prosvjednicima Occupy pokreta od strane korporacija i države, nije bila paranoidna fantazija. Sve je provedeno mnogo sofisticiranije nego što smo mislili. Novi dokumenti ukazuju ne to kako je nasilni slom Ocuppy prosvjeda, prošle jeseni u Americi, bio organiziran i koordiniran ne samo na razini FBI-a, Ureda za domovinsku sigurnost (U.S. Department of Homeland Security DHS) i lokalne policije, već i od velikih banaka u sprezi s državom. Prisjetimo se sukoba policije s prosvjednicima, uhićenja, ljudi kojima su lisice bile toliko čvrsto stegnute da su uzrokovale ozljede, prisjetimo se uhićenih prosvjednika koji su toliko dugo ostavljani vezani da su morali mokriti po sebi itd.

Partnerstvo za civilnu pravdu (The Partnership for Civil Justice Fund PCJF), došlo je do otkrića koje predstavlja veliki preokret, a koje bi moralo posramiti sve medije u SAD-u. Još jednom je dokazano kako u SAD-u isključivo neprofitni mediji izvještavaju o velikim kršenjima ljudskih prava. Dokument ukazuje na zastrašujuću mrežu FBI-a, DHS-a, policije i privatnog sektora u savršenoj sprezi, u stvari toliko savršenoj, da se mogu svesti pod zajedničko ime. Vijeće domovinske sigurnosti (Domestic Security Alliance Council), je bilo središnjica koja je planirala akcije, a na lokalnoj razini su ustrojeni izvršni odjeli. Uglavnom, taj dokument pokazuje kako su i policija i DHS radili za banke s jednim ciljem, uhapsiti i politički onemogućiti američke građane u njihovom legitimnom pravu na prosvjed.

"Modus operandi" represije

Izvještaji koji su objavljeni s velikim zakašnjenjem i to u tjednu između Božića i Nove godine, zorno prikazuju kako se odvijala dobro osmišljena urota diljem zemlje u pravom Orwelovskom stilu. Sa 6 američkih sveučilišta je lokalna (campus) policija redovito informirala FBI o studentima učesnicima OWS (Occupy Wall Street) pokreta, s čime je fakultetska administracija bila upoznata. Potom bi se održavali sastanci bankara s FBI dužnosnicima i koristeći primljene informacije, planirale daljnje akcije s ciljem onemogućavanja aktivnosti OWS pokreta. FBI je radio planove mjesecima unaprijed i proslijeđivao informacije o održavanju skupova bankarima.

Mara Verheyden-Hilliard, izvršna direktorica PCJF-a je izjavila kako "dokumenti konačno dokazuju da je Occupy pokret miroljubiva organizacija od samih početaka, a nikako teroristička prijetnja kako je to FBI želio prikazati".

"FBI dokumenti, upravo objavljeni od PCJF-a, otkrivaju da je od samih početaka FBI tretirao pokret kao potencijalno kriminalnu i terorističku prijetnju. Dokumenti dokazuju da su FBI podružnice diljem zemlje bile u stanju pune pripravnosti, te da je svo vrijeme provođen nadzor nad članovima pokreta i njihovim aktivnostima, pa čak i prije kolovoza 2011., mjesec dana prije nego što je Occupy podigao kamp u Zuccotti parku, i prije svih drugih Occupy događanja u zemlji" izjavila je Mara Verheyden-Hilliard.

Verheyden-Hilliard ukazuje i na jaku spregu između banaka, York Stock Exchange , te najmanje jedne lokalne jedinice Federalnih rezervi sa FBI-jem i DHS-om i naziva to "policijskim etatizmom".

"Ovakva produkcija dokumenata, a mi vjerujemo da je to samo vrh ledenog brijega, je prozor kroz koji cijela nacija može dobiti uvid u način djelovanja FBI-a. Kako su vršili nadzor, kako izvještavali o mirnim prosvjednicima Occupy pokreta... Isto tako, sada se dobro može vidjeti kako federalne agencije, de facto, funkcioniraju kao produžena ruka Wall Streeta i korporativne Amerike", dodala je.

Dijelovi izvješća Partnerstva za civilnu pravdu

U Denveru su se, u studenom 2011., sastali predstavnici FBI-a s predstavnicima "Bank Fraud Working Group" radi dogovora o nadzoru Occupy prosvjeda. Federalne rezerve u Richmondu su angažirale privatnu zaštitarsku tvrtku sa zadatkom nadziranja pokreta Tampa i Tampa veterani za mir, koja je prosljeđivala privatno prikupljene podatke o aktivistima Richmondskom FBI-u, koji je zatim kategorizirao njihove aktivnosti kao "unutrašnji terorizam". Anchorage, Aljaska, je imao posebnu "anti-terorističku jedinicu" koja je nadgledala OWS. Jackson, Mississippi, je imao "združeni teroristički task force", koji je bio u "protu-terorističkoj pripravnosti" nad ilegalno organiziranim bakicama i brucošima s tamošnjeg fakulteta. Upravo u Jacksonu su se sastali FBI i "Bank Security Group" (združene privatne banke), kako bi razgovarali o reakcijama na "National Bad Bank Sit-in Day", a odgovor je bio silovit i nasilan, ako se sjećate. Virginijski FBI je poslao detaljne izvještaje o OWC aktivistima protu-terorističku središnjicu. U Memphisu je FBI pratio aktiviste preko svoje "združene terorističke djelatne jedinice", i tako dalje, na više od 100 stranica dokumenta.

Jason Leopold, Truthout.org, koji je imao uvid u slične dokumente još prije godinu dana, je rekao da je FBI odgovorio na njegov zahtjev za očitovanjem o tome što u njima piše, "kako dokumenti o infiltraciji agenata u redove Occupy-a, ne postoje".

"Sada bi objavljivanje ovog izvještaja moglo imati i strateški značaj, posebno ako ste aktivist tog pokreta, te uvidom u dokument saznate na koji način vas u njemu opisuju, te kako se to prosljeđuje protu-terorističkim jedinicama, a da ne spominjemo "dugoročne planove" nekih grupa da i zapucaju na vas. Tada taj izvještaj dobiva novu dimenziju", tvrdi Leopold.

U ovom zapletu, jasno se vidi sprega privatnog sektora, DHS-a i FBI-a, pa svatko od nas može postati WikiLeaks, kao što je rekao Julian Assange, objašnjavajući argumente iz svoje nove knjige. Područje ranjivosti je vrlo veliko u civilnom društvu u kojemu su svi naši podaci o prihodima, dostupni bankama, a one su dio sustava koji prati vaše neslaganje s istim.

Ovakva sprega može uništiti bilo koga. Vrlo je jednostavno kriminalizirati onoga koji se ne slaže, priljepe vam etiketu "terorističke organizacije", te vam presjeku izvore financiranja.

Čemu toliko "guranje" protu-terorističkih središnjica, militariziranje policijskih odjela i slično? Nikada se i nije radilo o teroristima. Nije se radilo čak niti o građanskopj pobuni. Radi se isključivo o zaštiti interesa velikih banaka i korporacija.

 

Izvor: Advance