Zbornica, ilustracija
Kako se broj stanovnika u Hrvatskoj smanjivao, a učitelji i nastavnici uglavnom nisu među onima koji su odseljavali, promijenio se i omjer broja učenika i predavača. Prema podacima DZS-a, broj učenika koji su upisali ovu školsku godinu iznosi 316.104, što je 53.594 manje nego prije deset godina kada ih je bilo 369.698. Istodobno, učitelja je ove godine bilo zaposleno 33.415, odnosno 2180 više nego prije deset godina.

O tome ima li Hrvatska previše nastavnog osoblja u odnosu na broj učenika, koliko iznosi njihova satnica i kako bi nastava trebala biti organizirana, postoje različite interpretacije. Ipak, usporedni podaci s drugim zemljama pokazuju da u ukupnom stanovništvu Hrvatska ima veliki broj nastavnog osoblja. Prema podacima Eurostata, kada se pogleda broj učitelja, nastavnika i profesora koji rade na puno i djelomično radno vrijeme u osnovnim i srednjim školama u odnosu na ukupno aktivno stanovništvo, Hrvatska je pri vrhu ljestvice. Njihov udjel iznos 3,5 posto i više nastavnog osoblja u ukupnoj aktivnoj populaciji ima samo Norveška, 3,8 posto. U Njemačkoj, primjerice, taj udjel iznosi 1,9 posto, dok je prosjek za EU 2,4 posto.

Vjerojatno u nedostatku bolje alternative u sustavu obrazovanja i na tržištu rada, mnogi se na kraju odlučuju za nastavnička zvanja i nalaze posao u obrazovnom sustavu, neovisno o tome koliko su plaćeni, ali u odnosu na druge Hrvatska ima i manje aktivnog stanovništva.

A kada je riječ o naknadama učitelja, podaci sindikata pokazuju da učitelj početnik u Zagrebu, koji je samac, radi za oko 5900 kuna, bez dodataka, dok učiteljica pred mirovinom i u istim uvjetima radi za 7200 kuna. To znači da prosjek za učiteljski posao i visoku stručnu spremu iznosi 6458 kuna, samo 24 kune više od hrvatske prosječne plaće, što sindikati smatraju nedopustivim.

Iako na izgled imaju više slobodnog vremena od ostalih zaposlenika, u obzir se ipak uzima i priprema, dopunska nastava, popravni ispiti i različita papirologija kojom se bave, pa se na kraju računa da njihov radni tjedan traje 39 sati. Međutim, sve to na kraju ipak uvelike ovisi o samom ravnatelju, kao i svakom pojedinom nastavniku. Neki sigurno rade i više, pa trebaju biti i bolje plaćeni, dok se za neke to zacijelo teško može reći.

novac