Prije nekoliko dana osnovana je Građanska inicijativa za mlade Slavonskog Broda  u čijem radu trenutno sudjeluje 14 udruga: Satiričko kazalište mladih, LOB, LIMA, SKIP; Brlog predstavlja, OK-URID, Udruga za poticanje kreativnog razvoja djece i mladih, Sjeme panj umjetnost život, Academico, PUŽ, Kameleon i mreža, Paluba 7 i Ad Gea X. Ova lista nije konačna jer se očekuje uključivanje još nekih grupa i pojedinaca kako vrijeme bude prolazilo.

 

 

Jučer je Građanska inicijativa u Mesićevoj ulici, ispred haustora kroz koji bi se ulazilo u Cnetar mladih, održala svoju prvu press konferenciju. Prema riječima jedne od koordinatora GI, Ivane Kljaić, cilj te konferencije bio je samo upoznavanje građana s ciljevima budućeg Centra za mlade. Tako je najavljeno da će mladi u Centru, osim prostora za kulturno-umjetničke priredbe, dobiti i svojevrsni info-pult na kojemu će moći doznati sve vezano za mobilnost mladih unutar visokoškolskih institucija, volontiranje u gradu i izvan njega, te  slične sadržaje koji će poticati aktivno sudjelovanje mladih u  aktivnostima i projektima na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.  Naravno, osim brojnih radionica, predstava, koncerata u kojima će mladi moći sudjelovati bit će i vremena i prostora za neformalna druženja i razmjenu dragocjenih iskustava.

 

 

No, da bi sve nabrojano bilo moguće prvo se moraju ostvariti neki preduvjeti, a prvi i najvažniji je mogućnost korištenja prostora bivšeg kina «Brod». Prema gradonačelniku, mladi su slobodni koristiti taj prostor. No, predstavnici GI kažu da nisu do kraja utvrđeni uvjeti korištenja tog prostora, odnosno da nisu dogovorene prava i obveze, kako Grada, tako i udruga koje bi dobile Centar na korištenje. Uz to, najvažniji dio  Centra, velika dvorana s pozornicom nije uređena. Kao šlag na tortu svih problema vezanih uz Centar dolaze i prilazi. Naime, kako bi se u Centar ušlo iz Starčevićeve potrebno je proći kroz caffe bar Insomniju, koja je, optužuju predstavnici GI, uzurpirala jedan dio Centra. Gradonačelnik se brani da je taj dio predviđen za Internet caffe i da nema šanse da se prenamjeni, odnosno da caffe bar bude iseljen. S druge strane, iz Mesićeve ulice, ulaz u haustor brane stanari, odnosno jedan od njih koji je haustor, za kojeg se, prema onome što sam vidio, ne zna čiji je, pretvorio u privatnu garažu.

 

 

Kao i u svakoj situaciji u kojoj se ne zna tko pije, a tko plaća, i nakon konferencije na kojoj su predstavnici GI ukratko rekli što su imali za reći, došlo je do općeg meteža. Sudjelovali su svi, od predstavnika GI, preko gradonačelnika do stanara.  Daleko najnegativniji lik u cijeloj priči je ispao gradonačelnik. Naime, bez obzira na to je li u pravu ili nije (što ja nisam uspio saznati), njegova prostačka retorika, upiranje kažiprsta u sugovornike i odlazak s mjesta događaja u maniri  razmažene djevojčice nije primjeren osobi na tako visokom položaju. Uspio je tako u samo pola sata od jednog svog dobrog poteza napraviti potpunu blamažu prepirući se u centru grada s njemu nepoznatim ljudima. Strašno.

 

 

Sve u svemu, prema onome što sam vidio, najave o službenom otvorenju i početku korištenja Centra koje kažu da bi se takvo što moglo dogoditi do jeseni, čine se kao potpuna besmislica. Uz sve ove zavrzlame, bit će dobro ako mladi dobiju svoj dugoočekivani Centar prije nove godine. A do tada, svim mladima i onima koji se tako osjećaju preporučujem da se uključe u Građansku inicijativu  i krenu s ostvarivanjem  ciljeva Centra mladih bez adekvatnog prostora,  kako bi na najbolji način pokazali svoju apolitičnost i želju da se izdignu iznad načina na koji ovaj grad funkcionira. Pokažite još jednom  gradonačelniku i ekipi da ste bolji, sposobniji od njih, nađite se u parku i dogovorite neke jednostavne  akcije, a  političke igre i igrice ostavite onima koji za njih imaju dovoljno debeo obraz.

GI za mlade Slavonski Brodd