A još ako bi se na kraju pokazalo da je i samo pisanje lex Agrokor obavljeno na mutan način HDZ bi zbog toga zaista mogao doći u poziciju da izgubi izbore. I da SDP po treći put, ni kriv dužan kao i u prethodna dva, dođe u priliku upravljati zemljom.


Istražno saborsko povjerenstvo koje se zadnjih dvadesetak dana bavilo Agrokorom danas će prekinuti s radom. Naime, odluka o pokretanju istrage protiv Ivice Todorića i njegovih suradnika postala je pravomoćna i nema toga što bi moglo promijeniti odluku HDZ-a da su time ispunjeni zakonski uvjeti za prestanak rada. Za očekivati je da će današnji dan u Saboru biti više nego buran jer oporba inzistira na činjenici da prastari i neprecizni Zakon iz 1996. ne predstavlja nikakvu prepreku za nastavak rada. Međutim, vladajuća je većina oko toga vrlo jedinstvena i bez obzira na oporbene prigovore Povjerenstvo prestaje s radom.

Jedina korist koju bi oporba mogla izvući iz cijele ove priče jest to da se građane još jedan put posjetilo na HDZ-ove privatizacijske grijehe. I na tome je bila bazirana cijela oporbena priča kada je u pitanju istražno saborsko povjerenstvo. I u tome se jednim dijelom i uspjelo. U Hrvatskoj gotovo da postoji društveni konsenzus oko toga da je najveća odgovornost za neuspjelu pretvorbu i privatizaciju u najvećem dijelu na vladajućoj stranci. I sve ono što se događalo u zadnja tri tjedna samo je građane podsjetilo na tu činjenicu.

Još ako bi nakon svega došlo i do nekontroliranog kolapsa Agrokora u kojem bi dio tvrtki otišao u stečaj, a veliki broj zaposlenih na burzu za nezaposlene čak bi se poslovično krajnje zaboravna javnost vjerojatno prisjetila nekih zanimljivijih epizoda iz kratkotrajnog saborskog istražnog povjerenstva. U tom bi slučaju između njega i agonije nastale padom Agrokora došlo do svojevrsne sinergije koja bi na sljedećim parlamentarnim izborima bila teško breme za HDZ tko god u tom slučaju bio na njegovom čelu. Vjerojatno bi se tada puno građana prisjetilo bizarnih odgovora nekih svjedoka koji se nisu mogli sjetiti ni jedne privatizacije u kojoj bi Ivica Todorić stekao neku državnu tvrtku.

Ali ako Agrokor doživi meko spuštanje, odnosno ako niti jedna tvrtka ne propadne, a zanemarivo mali broj ljudi ostane bez posla cijelo Povjerenstvo neće oporbi donijeti nekih velikih dividendi. Do sljedećih parlamentarnih izbora sva će HDZ-ova izgovaranja i nelogičnosti vezano za osnivanje i rad biti zaboravljene. Nitko se više neće sjećati da je HDZ prvo bio za osnivanje Povjerenstva, potom da je dugo bio protiv, te da je na kraju nevoljko pristao na njegovo osnivanje uvjeren da će njegov rad biti kratkotrajan. To se na kraju i dogodilo.

Ako oporba od svega neće imati pretjerane koristi bit će za to dobrim dijelom i sama odgovorna. Naime, znali su ili su morali znati da će Povjerenstvo biti kratkog vijeka. Na početku se činilo da će potrajati najviše kakvih tjedan dana. Ali DORH i USKOK su im dali i cijelih 20 što je ipak bilo dovoljno da se osvoji koji bod više nego je na kraju bio slučaj. Kao prvo, odluka o osnivanju Povjerenstva bila je toliko široka da ono ne bi sve to postiglo čak i da je HDZ kojim čudnim slučajem bio voljan prihvatiti da otvaranje istrage nije dovoljan razlog za prestanak rada Povjerenstva. I zbog toga se oporba u tako kratkom vremenskom roku koji im je bio na raspolaganju trebala fokusirati na nekoliko bitnih stvari, a ne pokušavati u 20 dana riješiti pitanje cijele privatizacije.

 

novilist