Mjesec svibanj je na svome zalasku. To je mjesec, kako sam uvijek bio spreman tvrditi, u kojem je zabavno biti u Slavonskom Brodu, mjesec u kojem grad živi.

Oko 10 sati grad se napuni motoristima, a nedugo nakon toga imamo dane grada i norijadu. No, je li to dovoljno? I koliko su uopće takvi događaji korisni u životu mladih u našem gradu?

 

 

Rekao bih da ipak nije. Takve priredbe su samo nužan predah od sivila koje nas sve okružuje. Samo kozmetika koja prekriva loš izgled. Ne postoje, naime, gotovo nikakvi sadržaji koji bi mladima bili uvijek i bez naknade dostupni. Planirano je otvorenje Centra mladih u prostorijama bivšeg  kina Brod, no radovi su stali i situacija se de facto nije promijenila već nekoliko godina. Drugim riječima, mladi još uvijek nemaju adekvatan prostor za sastanke, koncerte lokalnih bendova i neobavezna druženja.

 

 

Možda se postojanje takvog prostora čini kao nevažan ili nedovoljno odlučan korak ka unaprjeđenju kvalitete života mladih u gradu, no mišljenja sam da ipak nije tako. Naime, podizanjem svijesti o kulturi, podiže se i svijest o situaciji u društvu općenito. Ništa manje važno nije ni druženje, razmjenjivanje  iskustava koje bi mladima u takvom prostoru bilo omogućeno. Bilo bi im omogućeno da svoje ideje, koje su sada razasute po nekoliko važnijih udruga (kao što su: SKIP- Udruga za socijalizaciju, promociju kulture i prevenciju ovisnosti, PUŽ-Pokret Urbanog Življenja, Paluba 7, LOB i sl.) skupe na jednome mjestu, proberu one  najvažnije  i zajednički djeluju u smjeru ostvarenja istih. Teoretski, da postoji bilo kakav prostor u kojemu se barem najistaknutiji članovi tih udruga mogu okupiti, siguran sam da bi i otvorenje Centra mladih danas bilo samo pitanje dana.

 

 

Dok se nešto u tom pogledu ne promjeni, odnosno dok Grad ne reagira na potrebe onih koji bi trebali biti pokretačka snaga razvoja cijele županije, neće doći ni bolji dani za nas mlade. Poneki će crtati grafite (Kreativna udruga mladih organizira  natjecanje u crtanju istih 30.6 i 1.7 u dvorištu IOŠ), poneki snimati pjesme koje će rijetki imati prilike čuti ( tu je važno pohvaliti Udrugu SKIP, koja za  16. 6. najavljuje već treći Street spektakl na Klasijama, na kojemu ćemo imati prilike vidjeti  nastupe mladih repera, natjecanja u skateingu i uličnoj košarci.), poneki prikazivati filmove i raspravljati o glazbi i poeziji. A oni, od kojih se najviše očekuje nekakva društvena angažiranost, pisat će nerijetko loše napisane tekstove  o nedovoljno dobro obrađenim i ponekad doista nebitnim temama.

 

 

Ukoliko netko ima želju priključiti se nekoj od udruga, ispod se nalaze njihove adrese, web-adrese i brojevi telefona. Želim vam svima puno sreće, jer je na primjeru Centra mladih postalo i više nego očito da ne ovisimo u potpunosti sami o sebi, nego da se velikim djelom moramo pouzdati u pomoć prevrtljivih i nedovoljno poštenih ( da ne upotrijebim drugi izraz) političkih krugova. Isprika udrugama koje se nisu  našle na ovome popisu, a zaslužile su to! Svakako drugi put.

 

Mladi Broda

 

 
 
 
      
 
     Brodsko udruženje mladih i najmlađih
         P. Krešimira IV. 32b
         35 000 Slavosnki Brod
         tel: 035 410 184
 
 
         Centar mladih Slavonski Brod
         P. Krešimira IV. 32
         35 000 Slavonski Brod
         mail: centar.mladih@sb.tel.hr
 
 
         Europski pokret Slavonski Brod –europski klub
        Antuna Barca
        35 000 Slavonski Brod
        tel: 035 265 189
        mail: europski-klub@sb.tel.hr
 
 
        Regionalni klub Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza Sl. Brod
        Press club, Ante Starčevića 1
        35 000 Slavonski Brod
        tel: 035 406 510
        mail: klubbrod@hfhs.hr
 
 
        Omladinski evanđeoski centar «Tri anđela»
        tel: 035 448 107
        mail: oec@sb.tel.hr
 
 
         Udruga PUŽ-Pkret urbanog življenja
         Zrinska 4
        35 000 Slavosnki Brod
        mail: puz-sb@hotmail.com
 
 
         Udruga za poticanje zdravog razvoja djece i mladih
         Andrije Hebranga 5 A2/2
         35 000 Slavonski Brod
         tel: 035 447 122
         mail: autor@sb.tel.hr
 
 
         Udruga za socijalizaciju, promicanje kulture i prevenciju ovisnosti-SKIP
         tel: 098 557 031
         mail:udruga_skip@live.com
         facebook: http://facebook.com/udruga.skip
 
 
         Kreativna udruga mladih
         tel: 092 1004 008
         mail: kreativnaudrugamladih@gmail.com
         sbgraffitifest@gmail.com
         web: www.kum-sb.com
         facebok: http://facebook.com/kreativnaudrugamladih
 
 
         LOB-List omladine Brod
         tel: 095 575 73 73
         mail: info@lob.hr
         web: www.lob.hr
 
 
        Paluba 7
        web:  http://paluba7.blog.hr/
      
 
        Brlog predstavlja
        web: http://brlogpredstavlja.com/info/bp-info/
 
 
        Zajednica tehničke kulture
        web: http://www.ztksb.org/