Začuđujuće veliki broj uređaja i tehnologija koje imamo danas već je na rubu izumiranja. Takođe, brojne tehnologije koje se ovih dana razvijaju neće imati dugi 'rok trajanja'. Kada pogledamo unazad i prisjetimo se našeg djetinjstva jasno je vidljivo da brojni uređaji iz tih vremena više nisu s nama jer su postali beskorisni ili su ih zamijenile nove i znatno poboljšane verzije.Uz ubrzani tehnološki razvoj kakvom svjedočimo svakodnevno logično je da često čujemo pitanje: ''Pa što još mogu izmisliti?!''. No, kada se bolje razmisli, isto su se pitali i naši roditelji te je jasno da se izmislilo mnogo toga nezamislivoga, a vrlo sličan scenarij očekuje nas i u budućnosti.

Kablovski internet


U današnje vrijeme u Hrvatskoj postoje mnogi učenici osmih razreda koji se ne sjećaju vremena prije bežičnog interneta. Bežični internet neće dominirati kućnom uporabom još najmanje pet godina, no jasno je da klinci koji se danas rode neće u svojim sjećanjima pohranjivati dane kada su njihovi roditelji plaćali pretplatu na kabelsku vezu.

Namjenski fotoaparati i kamere

Kamere na našim pametnim telefonima već poprilično 'uništavaju' potrebu za malenim fotoaparatima koje nosimo sa sobom na putovanja i obiteljske proslave. Prvi i glavni razlog zašto se to događa je vrlo jednostavan - mobitel uvijek imamo sa sobom, dok je fotoaparat ili kamera dodatna prtljaga i briga.

Operacijski sustavi u 'prozorima'

Kada dijete koje se rodi danas bude spremno za vlastito računalo, ono će se poprilično razlikovati od današnjih. Naime, 'prozori' kakvi poznajemo nestat će iz Windowsa. Microsoftov operacijski sustav i dalje će postojati, kao i Mac-ov OS X. No, u sljedećih nekoliko godina, kao što su najavili iz Microsofta, zaživjet će nova tehnologija koja će promjeniti našu svakodnevicu.

Tvrdi diskovi

Rotirajući magnetni diskovi u današnje vrijeme prevladavaju kao način pohrane podataka, no definitivno će ih zamijeniti SSD (solid state drive) diskovi. Budući da nemaju pokretnih dijelova , SSD-ovi su nemjerljivo brži od tvrdih diskova te ujedno dugotrajniji. Cijena je glavni razlog zašto se SSD-ovi ne nalaze u većem broju računala, no i to će se ubrzo promijeniti.

Kino dvorane

'Znalci' predviđaju smrt kino dvorana od pojave prvih televizora, no to će se zaista uskoro dogoditi zbog niza razloga. Prvi je što veliki HD televizori i 3D tehnologija za kućnu uporabu postaju cjenovno sve pristupačniji. Prosječno kućno kino gotovo je jednako dobro kao pravo kino. Još jedan razlog jest što je trošak odlaska u kino poprilično visok, pa se za manje novca može unajmiti film 'on demand' i pogledati kod kuće. Na taj način ujedno će se izbjeći plaćanje preskupih grickalica i sokova.

Miševi

U razdoblju od pet godina trošak ugradnje ekrana na dodir bit će toliko mali da će ga imati svaki TV, računalo i laptop. Precizniji uređaji za upravljanje, miš i 'touchpad', neće nestati preko noći, no zasigurno će pasti u drugi plan.

3D naočale

Sve od 1950-tih godina kada su u kinima prikazani prvi 3D filmovi, gledatelji su prisiljeni nositi neki oblik naočala kako bi mogli iskustiti film u tri dimenzije. No, u posljednjih nekoliko godina svjedoci smo nekim rješenjima koja ne uključuju uporabu naočala. Jasno je da će se ta tehnologija kroz nekoliko godina razviti do granica u kojima će 3D naočale postati suvišne.

Daljinski upravljači


Prvi televizori nisu imali daljinske upravljače, već su se kanali prebacivali preko prekidača koji su bili ugrađeni u TV uređaje. Danas svi koristimo daljinske upravljače, no sve je jasnije da se radilo samo o kratkoročnoj tehnologiji koja će u narednih nekoliko godina nestati. Za prebacivanje programa koristit ćemo pametne telefone, glas ili ćemo to činiti pokretima ruku iz udobnosti naslonjača.Izvor: 6yka