Okrunjen svega dva dana nakon smrti diktatora Francisca Franca, španjolski kralj Juan Carlos - koji je jučer abdicirao - za neke će ostati upamćen kao čovjek s kojim se u Španjolsku 1977. vratila demokracija nakon 36 godina okrutne desničarske diktature. Nekoliko godina kasnije, 1981., kralj Carlos odigrati će ključnu ulogu u sprečavanju vojnog udara koji je imao za cilj ponovno uvesti diktaturu.No, daleko od toga da je kralj Carlos bio veliki pozitivac. Ostati će zapamćen njegov nekulturni ispad za vrijeme Španjolsko-američkog summita u Čileu 2007. kada je tadašnjem predsjedniku Venezuele, Hugu Chavezu, rekao da "zaveže". Naime, Carlosa je iznervirao Chvezov govor u kojem je bivšeg španjolskog premijera Josea Aznara nazvao "fašistom".

Za vrijeme istog dana Carlos je napustio summit kada je govor držao predsjednik Nikaragve, Daniel Ortega, optužujući Španjolsku za uplitanje u izborni proces Nikaragve.
Članovi kraljevske obitelji su optuživani za korupciju, a sam Carlos našao se na meti kritike kada je snimljen 2012. kako lovi slonove u Bocvani, u vrijeme izuzetno teške ekonomske situacije u zemlji (vidi: Dok država ekonomski propada, a nezaposleni se gomilaju - španjolski Kralj bio u lovu na slonove). "Kralj bi trebao sad birati između javne odgovornosti i abdikacije", rekao je tada Tomas Gomez iz Socijalističke Stranke. U konačnici se Carlos i javno ispričao zbog svog putovanja.

Carlos je jučer potvrdio kako silazi s prijestolja te kako će novi španjolski kralj postati princ Felipe, njegov jedini sin. Ova neočekivana vijest odjeknula je zemljom te su mnogi anti-monarhisti već sinoć održali masovne prosvjede ističući kako ne žele niti kralja Felipea niti monarhiju, pozivajući na proglašenje Republike.Na poznatom trgu u Madridu, Puerta del Sol, gdje su održavani masovni prosvjedi protiv mjera štednje, sinoć se okupilo više desetaka tisuća prosvjednika. "Monarhija - ne hvala!", glasi njihov slogan.
Prosvjedi protiv monarhije u Madridu, 2.6.2104.Svega nekoliko sati nakon što je 76-godišnji kralj Carlos potvrdio svoju abdikaciju, tisuće su počele izlaziti na ulice noseći republikanske zastave. Španjolski prosvjedni pokret 15-M predlaže ukidanje monarhije i proglašenje republike.

"Španjolska, sutra, biti će Republika!", uzvikivali su prosvjednici. Informacije govore kako je na ulice izašlo i čak oko 20,000 pripadnika policije kako bi spriječili eventualno nasilje, no većih incidenata nije bilo.

Anti-monarhistički pokret snažno su podržale i ljevičarske stranke, uključujući i stranku Izquierda Unida (Ujedinjena Ljevica), koja je postala treća politička sila u zemlji. Poziv na masovne prosvjede brzo se proširio putem društvenih mreža te prema nekim informacijama skupovi protiv monarhije održani su jučer u čak 50 gradova diljem Španjolske.

Masovni odaziv bio je i u Barceloni, glavnom gradu Kataolonije, španjolske regije koja traži veću neovisnost od Madrida. "Dragi Filip, tebe nitko nije izabrao", uzvikivali su brojni prosvjednici na ulicama Barcelone.
Prosvjedi protiv monarhije u Barceloni, 2.6.2104.U isto vrijeme naglo se širi poziv za održavanjem referenduma kojime bi se ukinula monarhija i proglasila republika. U peticiji koju stanovnici potpisuju na internetu se ističe: "Ovo je povijesna prilika da se promovira javna debata o demokraciji koja će odlučiti o budućnosti monarhije".

Mnogi ističu kako se jučerašnja abdikacija zapravo trebala dogoditi još prije dvije godine. Neki se slažu kako je taj kontroverzni lov na slonove u Bocvani zapravo i bio presudni trenutak za kralja Carlosa, trenutak u kojem je njegov imidž potpuno splasnuo - od spasitelja demokracije do ubojice slonova. Carlosova bahatost i rastrošnost (tko normalan danas uopće želi ubiti slona iz zabave?) koštala ga je statusa i prijestolja, a mogli bi se čak reći kako je ovo "osveta slonova" koja bi sada mogla dokrajčiti španjolsku monarhiju.

VIDEO: Madrid, Puerta del Sol, 2.6.2014.


Izvor: advance