Prekrasna, ali nepraktična ideja?Naši dobri prijatelji, ekipa iz izdavačke kuće Što čitaš? koja organizira i Anarhistički sajam knjiga, objavila je novu knjigu. Riječ je o naslovu 'Anarhija je moguća: primjeri anarhije u praksi' autora Petera Gelderloosa koji u knjizi donosi niz primjera anarhijskog i anarhističkog djelovanja, organiziranja i življenja, a koji dokazuju da anarhističko društvo može mnogo bolje osigurati zadovoljenje potreba i želja svih svojih članova. Ali ovo nije knjiga o anarhistima i anarhistkinjama

Peter Gelderloos: 'Anarhija je moguća: primjeri anarhije u praksi'

Što čitaš?, Zagreb, 2013, 196 stranica, meki uvez

Što čitaš? je objavio prijevod knjige Petera Gelderloosa 'Anarchy Works', kod nas naslovljene 'Anarhija je moguća: primjeri anarhije u praksi', koja donosi niz primjera anarhijskog i anarhističkog djelovanja, organiziranja i življenja.


(ILUSTRACIJA: Što čitaš?)


Rašireno je uvjerenje kako je anarhija prekrasna ideja, ali nepraktična i utopijska: ne bi mogla funkcionirati. Ali, naprotiv, anarhistička praksa već ima dugu povijest i često je dobro funkcionirala. Kroz praktične primjere u povijesti i sadašnjosti, Peter Gelderloos pokazuje kako anarhija može funkcionirati sada i ovdje, te kako su anarhijska, nedržavna društva postojala duže i uspješnije od aktualne društvene strukture.

Kako se klimatske promjene, oskudica hrane i vode, nestabilnost tržišta i druge globalne krize pojačavaju, hijerarhijski modeli ne pokazuju se osobito održivima. Primjeri iz ove knjige pokazuju da anarhističko društvo može mnogo bolje osigurati zadovoljenje potreba i želja svih svojih članova.

Upravo su primjeri ono što ovu knjigu čini izrazito zanimljivom, jer sustavno prolazi kroz različite teme i aspekte života, od ekonomije, obrazovanja i organizacije, sve do odnosa prema okolišu, rodu/spolu i slično, čime daje jasan uvid u različite primjere nehijerarhijskih, solidarnih, nedržavnih i održivih društvenih zajednica, projekata i inicijativa. Primjeri ne staju na onima iz manjih zajednica ili grupa, već se kreću u rasponu od nekolicine ljudi, do milijunskih zajednica. Istovremeno, ovdje nije riječ samo o primjerima iz prošlosti, već i iz današnjice, kada se čini da su područja bez kontrole i autonomije u potpunosti nestala u svijetu.

Važno je spomenuti da ovo nije knjiga o anarhistima i anarhistkinjama, jer se velik broj primjera odnosi na ljude koji su odabrali anarhijske oblike djelovanja i društvene organizacije puno prije nastanka anarhizma ili uopće bez poznavanja filozofije i teorije anarhizma.

Na kraju, ova knjiga će na jednak način biti zanimljiva svakome, bila riječ o nekome tko uopće nije upoznat s anarhističkim idejama ili već dobro poznaje te ideje, zato što donosi jasne primjere iz prakse na kojima možemo učiti i još jednom potvrditi kako ono za što nam govore da "nije moguće", funkcionira puno duže od društvenog uređenja u kojem živimo danas.

Knjigu je moguće nabaviti direktno od Što čitaš? i, kako se to već kaže, u svim boljim knjižarama.

Izvor: Lupiga