Od grešnika do uzornog učenika: Portugal se pokazao kao majstor u pronalaženju rješenja za izlazak iz duboke krize. Pohvale iz Bruxellesa već stižu.

 

ad se posljednji put čula neka dobra vijest u vezi s krizom eura? Za malo promjena skrbi donedavno "problematično dijete" Europske Unije Portugal. Ova zemlja se prema svim pokazateljima sada nalazi na putu k oporavku.To je zaključak famozne "Trojke" sačinjene od predstavnika Europske Unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda koja je dva tjedna boravila u Portugalu i provjeravala koliko su uznapredovale mjere kojima bi portugalski državni vrh zemlju trebao izvući iz krize.

Portugalski model kao uzor za druge

Da sve ne bi ostalo samo na pohvalama, Portugal je od Bruxellesa nagrađen i novim obrokom kredita u ukupnoj visini od 78 milijardi eura. Lisabon je osim toga dobio i godinu više za izlazak iz dugova. Matthias Kullas iz Centra za europsku politiku smatra da je Portugal dobro uradio svoju zadaću. "Potreba za kreditima je smanjena, smanjeni su troškovi rada i povećana je konkurentnost portugalskog gospodarstva", smatra Kullas. Tajna portugalskog uspjeha je u učinkovitosti provođenja zadataka poput prodaje državne imovine te provođenja strukturnih reformi među koje spadaju i nepopularni potezi poput smanjenja mirovina i potpora za nezaposlene, ali i pojednostavljenje procesa otpuštanja i zapošljavanja radnika.

Što je najvažnije, unatoč socijalnim rezovima, u Portugalu za sada vlada konsenzus glede kursa Vlade. "U Portugalu je svima jasno da su prilagodbe nužne. Teret pritom zajednički nose i Vlada i oporba i narod", kaže Hans-Joachim Böhmer iz Njemačko - portugalske trgovinske komore. Böhmer govori o portugalskom modelu kao mogućem rješenju za ostale europske zemlje koje se trenutno bore s krizom. "To je ono što je najvažnije: solidan konsenzus svih društvenih čimbenika kada su u pitanju bolni, ali nužni potezi", zaključuje Böhmer.

Konsenzus u opasnosti

No ovaj široki konsenzus uskoro bi mogao biti stavljen na kušnju. Vlada je, naime, suočena s novim nepopularnim socijalnim mjerama koje će radni dio stanovništva dodatno udariti po džepu. Između ostalog je planirano i dodatno povećanje stope socijalnog osiguranja, kao i daljnja smanjenja mirovina, te otpuštanja radnika u javnom sektoru. Na najavljeno pooštrenje mjera sindikati su reagirali prijetnjama generalnim štrajkom, a mediji pišu o "udarcima u trbuh naroda". Daljnje mjere su potrebne zbog smanjenog gospodarskog rasta. Naime, usprkos pozitivnom trendu, gospodarski rast u Portugalu nije onakav kakav je Vlada još donedavno očekivala. Izlaz stručnjaci i dalje vide u reformama i pojačanom izvozu. Gospodarstvo se zbog stezanja remena ionako ne može osloniti na unutarnju potrošnju. Sve su oči uprte u najveće europsko gospodarstvo, Njemačku, ali i prekomorske zemlje s obećavajućim gospodarskim rastom poput Kine, ali i Angole od koje, zbog povijesnih veza, portugalski gospodarstvenici očekuju mnogo.

Izvor: www.dw.de