Antenski sustavi baznih stanica (repetitora)¹ mobilnih operatera koji omogućavaju prijenos signala načičkani su ne samo u neposrednoj blizini stambenih objekata nego i na njihovim krovovima. Fotografija kojom ilustriramo ovu tvrdnju snimljena je u slavonskobrodskom Naselju Andrije Hebranga, na istočnoj strani bloka 5.  Kod takvog načina postavljanja bazne stanice snop zračenja je horizontalan i pada direktno na zemlju.

Da bi se antenski sustavi postavili potrebne su dozvole vlasnika i ugovor o mjesečnoj naknadi za korištenje posjeda. Stanari stambenih naselja nikad nisu dali svoj pristanak za izgradnju, a naknada se isplaćuje u kasu za zajedničko održavanje stambenih objekata.

 

 

Ono što stanare zgrada na kojima su instalirane bazne stanice mobilnih operatera zanima ipak više od dobivanja nekakve crkavice koja pomaže kod redovnog krečenja ulaza i hodnika ili postavljanja novih otirača,  informacija je o tome da li izloženost dugotrajnom zračenju antena izaziva štetne posljedice po ljude odnosno koliki je zdravstveni rizik od dugotrajnog radiofrekventnog neionizirajućeg zračenja? Je li ono što nužno slijedi iz neprekidnog zračenja repetitora mogućnost malignih oboljenja?

 

 

Pitanja koja traže ponovne odgovore dok se ne uvjerimo u odsustvo rizika

 

 

 

 

 

¹ “Bazna stanica mobilne telefonije jedinstveni je naziv za lokaciju na kojoj se nalaze primopredajni uređaji i odgovarajuća telekomunikacijska oprema, koja služi za povezivanje bazne stanice sa ostalim dijelovima javne mobilne telekomunikacijske mreže.“