Hrvatska javnost i dalje se ne miri s prošlonedeljnim poskupljenjem električne energije od 20 odsto.

Prije donošenja odluke o poskupljenju, hrvatska Vlada nije zatražila mišljenje i odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije, već se pozvala na mišljenje koje je agencija dala HEP-u 2010-te godine.

Njime je odobreno povećanje cijene struje od 13,5 odsto.

Prema svemu sudeći, Banski dvori sada su napravili  dvije velike proceduralne greške - prvu jer nisu tražili novo mišljenje regulatorne agencije, a drugu jer je poskupljenje za 6,5 odsto veće od odobrenog prije dvije godine.

'Nisu tražili mišljenje'

Mnogi smatraju da nije riječ samo o kršenju procedure - već i zakona. Imaju li građani pravo na tužbu - otkriva Ivan Čorkalo, reporter Al Jazeere iz Zagreba.

„Dok se građane poziva na štednju, u Banskim dvorima rasvjeta gori i usred bijela dana. Odluku o novom udaru na džepove građana, vlada je prošlog tjedna donijela u ležernoj atmosferi“, izvještava Čorkalo.

Ivica Kovačević, član Savjeta za zaštitu potriošača u HERA-i, kaže:

"Vlada je donijela 20 postotno poskupljenje struje, a da nije zatražilo mišljenje ni hrvatske energetske regulatorne agencije, a ni drugih koji daju takvo mišljenje."

U pravilu hrvatska elektroprivreda mišljenje o poskupljenju mora zatražiti od energetske regulatorne agencije. Tek onda se s prijedlogom poskupljenja ide prema ministarstvu gospodarstva, koje ga upućuje na sjednicu Vlade.

To je u ovom slučaju izostalo, a Vlada se pozvala na mišljenje od prije dvije godine kojim je odobreno 13 i po postotno povećanje. A cijenu su sada povećali za 20 posto.

Odluka na Saboru

"Sigurno je protuproceduralno,a koliko je zakonito to još ne znamo. Konačnu odluku o tome mislimo može dati samo Hrvatski sabor ", tvrdi Kovačević.

No ako Hrvatski Sabor potvrdi odluku vlade, jedino što preostaje građanima jest izboriti pravdu sudskim putem.

"Neke će udruge sigurno krenuti i pravnim putem u bitku", smatra Kovačević.

A Vlada bi se u tom slučaju mogla suočiti s hiljadama građanskih tužbi.

 

Preuzeto s www.aljazeera.net