Blade je superheroj i lovac na vampire američke izdavačke kuće Marvel Comics. Kreirali su ga scenaristi Marv Wolfman i legendarni strip crtač Gene Colan, a njegovo prvo pojavljivanje je bilo u serijalu njegovog ljutog protivnika Dracule; The Tomb of Dracula #10 u julu 1973. godine.The Tomb of Dracula #10 - prvo pojavljivanje Bladea. 

Crtač Gene Colan je inspiraciju za dizajn Bladea pronašao u nekoliko afroameričkih glumaca, pri čemu je najveći utjecaj imao zvijezda NFL-a i glumac Jim Brown. U svojim prvim pojavljivanjima, Blade je bio u ulozi jednog od glavnih protivnika Dracule, no, scenarist Wolfman ga je na neko vrijeme uklonio iz Draculinog serijala nezadovoljan time kako je pisao Bladea.

U tim prvim danima svog stripovskog života, Blade se sukobio i s Morbiusom, vampirom kojeg je stvorila nauka, no, van povremenog gostovanja u popularnijim serijalima, Blade je gotovo posve nestao iz Marvelovih stripova, sve do početka 90-ih.

Njegovo gostovanje u (tada) jako popularnom Ghost Rider serijalu ga je dodatno eksponiralo i dovelo do niza mini-serijala i ponekog pokušaja za ozbiljniji serijal, no, nijedan od tih pokušaja nije ostavio značajnijeg traga i svi su propali nakon samo nekoliko brojeva.Blade, pravim imenom Eric Brooks, je rođen u Londonu 1929. godine. Njegova majka, Tara, je bila prostitutka u bordelu. Zbog komplikacija za vrijeme poroda, njene prijateljice su pozvale doktora, koji je, zapravo, bio vampir Deacon Frost. Frost je pio njenu krv za vrijeme poroda i tako je ubio, no, time je prenjeo određene enzime u krv njenog sina.

Ti enzimi su dali Ericu određene vampirske sposobnosti poput produženog životnog vijeka, sposobnosti da osjeti prisustvo natprirodnih bića i imunitet na vampirizam. Blade odrasta u majčinom bordelu. Sa 9 godina upoznaje Jamala Afarija, lovca na vampire, koji obučava mladog Erica. Eric vrlo brzo postaje majstor u rukovanju s mačevima i noževima i posvećuje svoj život istrebljenju vampira.Blade je oduvijek bio jedan od najopskurnijih likova u Marvel univerzumu, što se mijenja sa prvim filmom sa Wesley Snipesom u glavnoj ulozi. Uspješna filmska trilogija New Line Cineme je udahnula novi život u lik Bladea, koji je danas gotovo, pa posve modeliran po Snipesovoj interpretaciji.

Osim u tri uspješna filmska ostvarenja, Blade je imao i kratkotrajnu TV seriju u kojoj ga je utjelovio Kirk "Sticky Fingaz" Jones. Prošle godine, Blade je dobio i svoju anime seriju u produkciji Madhousea.

No, ni brojna filmska i TV pojavljivanja nisu značajnije doprinijeli popularnosti Bladea koji je danas tek jedan od brojnih zanimljivih Marvel likova osuđenih na povremena gostovanja u popularnijim serijalima.

Izvor: Radiosarajevo