Međunarodni dan arhiva (9. lipanj ) i ove godine sve arhivske ustanove u Hrvatskoj obilježit će organiziranjem izložbi, radionica i predavanja temom Arhivi i katastar u hrvatskim krajevima. Državni arhiv u Slavonskom Brodu priprema izložbu pod nazivom ''Katastarski planovi brodske okolice u 19. stoljeću''. Izložba će biti otvorena 9. lipnja 2017. godine u 12 sati, u prostoru Državnog arhiva u Slavonskom Brodu i moći će se razgledati do rujna 2017. godine. Autori izložbe su Gordana Slanček i Joakim Čičić.

Tema izložbe u Slavonskom Brodu povezana je s ovogodišnjim okruglim obljetnicama u nizu: 200 godina od objavljivanja Naredbe o uvođenju stabilnog katastra (Patent uber die Einfuhrung des stabilen Katastars) 23. prosinca 1817. godine, kojom je započela stabilna katastarska izmjera u jadranskoj Hrvatskoj (Austrijsko primorje i Dalmacija); 170 godina od početka (1847.) i 140 godina od završetka (1877.) stabilne katastarske izmjere u panonskoj Hrvatskoj (Hrvatska i Slavonija).

U Odjelu Požega također će obilježiti Međunarodni dan arhiva otvorenjem izložbe pod nazivom "Istaknuto mjesto u hrvatskoj kulturnoj i književnoj baštini gradonačelnika Požege Franje Cirakija'' (arhivskim gradivom uz 170. obljetnicu rođenja i 105. smrti Franje Cirakija), biti će otvorena u petak, 9. lipnja 2017. u Knjižnici i čitaonici Gimnazije (Ul. dr. Franje Tuđmana 4, 34 000 Požega) u 12,00 sati i trajat će do 30. rujna 2017. godine. Autor izložbe je Tomislav Radonić.

Obilježavajući ovaj dan, hrvatska arhivska zajednica želi aktivno poticati i razvijati svijest javnosti o važnosti zaštite pisane kulturne baštine i o arhivskom gradivu – jedinstvenom spomeničkom blagu i nacionalnoj baštini.

 

Izvor: Domagoj Zovak