Prema korektnoj wikipedijskoj definiciji Prvi svibanj, međunarodni praznik rada  je praznik kojim pripadnici i simpatizera radničkog pokreta obilježavaju sjećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su njihovi pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava.

U Hrvatskoj, nakon prekida kontinuiteta radničke borbe za svoja prava 1991. godine, Prvi maj svake je godine sve više simbol propalih radničkih iluzija, ostatak ostataka polomljenog radničkog otpora u sudaru sa silama Kapitala, lažnih nacionalnih vrijednosti i prioriteta.

Palo, desetkovano radništvo, ne toliko u sukobima s domaćim, novopečenim, prijesnim kapitalistima, nego sa svim, i lijevim i desnim, demokartski izabranim vlastima, koje su bile i jesu upregnute u kola interesa kapitala i bankarskih zelenaša, a protiv interesa rada – može samo s nostalgijom gledati na razdoblje radničkog samoupravljanja, blagorodno doba maksimalnih prava koja su im jamčili priznati status i zakoni. Kukavički, nesnalažljivi, brbljavi sindikati koji nisu u stanju organizirati ni pošteno okupljenje radnika oko kotlova za grah, a kamoli ih povesti i osloboditi iz eksploatatorskog sužanjstva- snose ogromnu odgovornost za mrvljenje radničkih pregovaračkih pozicija i loše saniranje udara vlasti na radnike.

Ovogodišnja prvomajska „parada“ ostala je bez ijedne „crvene zastave“ – oznake primarnog značenja borbe za ravnopravni položaj radnika u društvu, jer se jadni otpor iskorištavanju pretvorio u njihovo „crno-bijelo“ putovanje u samo srce tame. Nije se dogodilo zbog toga što su radnici uhvaćeni u klopku okolnosti i nekakve društvene zakonomjernosti, nego zbog dobro smišljenog plana obespravljivanja i slabljenja onih koji stvaraju društveno bogatstvo. Lišeni identiteta, strategije djelovanja, izdani od predvodničkih skupina, ustrašeni za radna mjesta, dijelom privučeni pod neutralizirajuće crkveno tumačenje da je Prvi svibanj Dan Svetog Josipa Radnika - radnici su danas bez snage, bez ikoničkih potencijala, bez volje da prihvate studentsku ruku i pruže joj svoju, bez nade takoreći.

Živio Prvi svibanj, međunarodni praznik rada!!