Politički analitičar za beogradske Večernje novosti komentirao današnji status Srba u Hrvatskoj.Pitanje Srba u Hrvatskoj, nažalost, je riješeno tako što su oni postali zanemariva manjina. Toliko mala manjina da više ni histerični hrvatski nacionalisti ne mogu smatrati da mogu biti “remetilački čimbenik”, kako je volio govoriti prvi hrvatski predsjednik. Srpska manjina je svedena na tri-četiri posto stanovništva i igra neku ulogu zahvaljujući političkim lukavstvima svojih čelnika, ali to nije puno pomoglo ljudima u konkretnom životu, od Vukovara do zaleđa Zadra. U velikim gradovima nema ozbiljnih poteškoća za Srbe, ali u manjim mjestima u zaleđu Zadra, u Vukovaru, neugodne su napetosti - rekao je politički analitičar Žarko Puhovski beogradskim Večernjim novostima odgovarajući na pitanje o današnjem statusu Srba u Hrvatskoj.


Puhovski kaže kako se to osjetilo i na nedavnim lokalnim izborima gdje "su se pojavili kandidati koji su imali činove u vojsci koja je bila u ratu sa Hrvatskom, što je formalno dopušteno ali nije politički pametno, a s druge strane je vidljiv neopisiv primitivizam inzistiranja na ćirilici kao trnu u hrvatskom tijelu".

On ocjenjuje da "ako Željko Sabo kao kandidat SDP pobjedi u Vukovaru, što bi bilo dobro jer je dobar gradonačelnik, vjerujem da će se vlada preko ljeta odvažiti i pokušati 'prošvercati' ćirilične natpise". Odgovarajući na pitanje novinara "odakle pojačana retorika prema Srbima u Hrvatskoj, kojih nakon Oluje gotovo i nema, Puhovski je rekao kako je hrvatska desnica ostala bez argumenata i "godinama su tvrdili kako inozemni moćnici žele Hrvatsku vratiti u Jugoslaviju, da će Hrvatska čekati Srbiju za ulazak u EU".

- Sve se to nije dogodilo i sada je desnici ostalo tvrditi kako vlast ne poštuje tradicije i vrijednosti onoga što se naziva Domovinskim ratom. S druge strane tu je i veza desnice s Katoličkom crkvom kako bi se neki sadržaji učinili političkim, poput pitanje braka, pobačaja, homoseksualaca - pojašnjava Puhovski. Njegovo je mišljenje kako će Hrvatska i Srbija povući međusobne tužbe za genocid jer stručnjaci jedne i druge države ocjenjuju kako su male šanse za dobijanje parnice.

- U Hrvatskoj je bilo stravičnih zločina, ali ne i genocida. U Vukovaru su ubijani i Srbi koji su branili grad, a ne samo Hrvati. Jedini pravi genocid je bio u Škabrnji, ali tu je na djelu perverzna međunarodna situacija da za 80 mrtvih nitko neće priznati genocid. Ali i šansa Srbije nije naročita. Jer koliko god se radilo o protjerivanju velikog broja ljudi iz "Krajine" nije teško dokazati kako je bilo i dogovoreno etničko čišćenje između Zagreba i Beograda - kaže Puhovski dodajući kako prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije ništa napravio niti napisao zbog čega bi se moglo govoriti o tuđmanizmu.

- On je bio nacionalistički, uspješni državni vođa, otac hrvatske neovisnosti. Ima prijepora kolika je bila cijena te neovisnosti, koliko mrtvih, prognanih. Koliko god je rat počeo napadom JNA iz Beograda, Hrvatska nije učinila sve što se moglo da taj rat izbjegne, a Tuđman je jednom rukom smirivao situaciju, a drugom podržavao radikale. A oni su se na nedopustiv način ponašali prema Srbima. Imamo podatke da je ozbiljan broj Srba ubijen u Vukovaru i prije početka napada na grad. Danas govoriti o tuđmanizmu to je prazan balon - ocjenjuje Puhovski.

Izvor: Vecernji