Tko će biti dobitnik, a tko gubitnik ove korona-bitke, možda neće odlučivati samo birači. Nego i sam virus. Ako do nedjelje 5. srpnja epidemija nabuja, gubitnici će biti svi, jer će odaziv na izbore biti slab, birači ustrašeni, birački odbori poluprazni jer ni u njima ne žele kontakte sa zaraženima ili samoizoliranim osobama, a demokratski legitimitet izbora na kraju upitan

Kad bi se potvrdile teorije Donalda Trumpa o tome da je virus korone iz kineskog Wuhana namjerno pušten, to bi se na globalnoj razini moglo okarakterizirati kao teški teroristički čin biološkim oružjem protiv čovječanstva. No, što kad se koronavirus kao oružje koristi u predizbornoj kampanji? Upravo se to događa trenutačno u Hrvatskoj.


Iako broj novozaraženih jučer nije bio toliko velik kao dan ranije, panika je nastupila, a cijela izborna kampanja preselila se na teren »biološkog političkog oružja«. Tko je u samoizolaciji, tko nije, zašto jest – tko mu je propisao takvu odluku; zašto nije – tko mu nije propisao takvu odluku, a trebao je. To su naslovi koji su jučer vrištali sa svih portala. Vladajući, u želji da se izbori normalno održe i završe, praktički potpuno ignoriraju povratak epidemije, a opozicija odgovara prozivanjima njihova šefa Andreja Plenkovića koji odbija samoizolaciju i nastavlja kampanju kao da se ništa ne događa – jer je on tako odlučio. Rezultat: SDP je obustavio kampanju na terenu, HDZ je normalno nastavlja s rizikom da ga birači za to kazne. Ali ni Davor Bernardić ni Andrej Plenković nisu u samoizolaciji. Čekaju sučeljavanje gdje će se popljuvati (metaforički, ali i kapljično) za konačni obračun.
Kako će odluka Bernardića da SDP obustavi susrete s građanima na kraju utjecati na njegov izborni rezultat, danas je nemoguće reći. Njega često nazivaju Bandićevim đakom, i to po bar jednoj stvari – da se rukuje, grli i ljubi sa stotinama ljudi. Handshaking je pojam u političkom marketingu, bez njega se teško osvajaju izbori, a Bernardić je stručnjak u tom dijelu komunikacije s biračima. Od kamera zazire, od novinarskih pitanja isto, ali od izravnih kontakata s običnim ljudima ne. Stoga je pitanje hoće li kampanju moći finiširati kako je želio.
Plenković, s druge strane, stvarnost prilagođava sebi. Kad mu korona treba za popularnost, uvodi restriktivne mjere jer kako kaže njegov slogan, »na krizama se poznaju lideri«. Ali sad kad je odlučio da odgode izbora nema, nema ni korone. U izravnom kontaktu se ne rukuje, ipak pazi, ali trenutačno mu je panika oko povratka oslabljenog virusa drugorazredno pitanje. Posvetio se ideji svoje izborne pobjede, pod svaku cijenu. A ako koroni to ne odgovara, bolje da se prilagodi. Jer on je neće proglasiti epidemijskom, nego lokalnom i žarišnom. Bar do 5. srpnja.


No, u kojoj mjeri idu manipulacije temom koronavirusa, najbolje je pokazao baš jučerašnji dan. Teško da postoji netko tko može sa 101 posto sigurnosti tvrditi da potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić svoju samoizolaciju nije proglasio samo kako bi javnim pritiskom natjerao i Plenkovića na isti čin. Ostojić nije imao dogovor s epidemiolozima, nego je samoizolaciju svojevoljno proglasio kao liječnik. Kad su u suparničkom taboru to vidjeli, a tražeći način da Plenković ostane »na nogama« u kampanji, neka dobra duša iz bolnice Rebro pobrinula se da do medija dođu dokumenti koji potvrđuju da prvozaraženi SDP-ovac, Ostojićev kolega Adriano Friganović, zaposlenik Rebra, nije Ostojića naveo kao svoje kontakte u izvještaju liječnicima. Tada kreće kanonada od strane onih koji po nizu portala tvrde da je SDP zapravo htio zatajiti taj kontakt, ili pak da on nije ni postojao u trenutku inkubacije, odnosno da je Ostojić možda – sve izmislio kako bi javno pritiskao Plenkovića. Iz SDP-a na to odgovaraju na kraju odlukom da pokažu svoju odgovornost maksimalnim mogućim potezom – zaustavljanju svoje kampanje. Za to vrijeme Plenković se priprema da danas obiđe doslovno 11 mjesta u svojoj kampanji, dok će Bernardić subotu provesti gledajući doma tv.


Tko će biti dobitnik, a tko gubitnik ove korona-bitke, možda neće odlučivati samo birači. Nego i sam virus. Ako do nedjelje 5. srpnja epidemija nabuja, gubitnici će biti svi, jer će odaziv na izbore biti slab, birači ustrašeni, birački odbori poluprazni jer ni u njima ne žele kontakte sa zaraženima ili samoizoliranim osobama, a demokratski legitimitet izbora na kraju upitan. Pogotovo dogodi li se da se u nekim dijelovima dijaspora uopće ne bude mogla izjašnjavati.Najneizvjesniji izbori ikad tako su upravo dobili dodatnu dimenziju. Ovo je borba na život i smrt.


novilist