Je li »riba zvana Kolinda« već sada u Lici počela svoju predizbornu kampanju za drugi mandat govoreći ono što se tamo voli čuti ili je doktorandica Grabar-Kitarović najavila temu svoje doktorske disertacije u kojoj će osporiti sve dosadašnje povjesničare koji autorstvo tog pokliča bespridržajno pripisuju Anti Paveliću?


Lunapark Pantovčak početkom školske godine gostuje u Lici gdje glavna mađioničarka, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zabavlja staro i mlado usput ljuteći predsjednika Vlade Andreja Plenkovića jedinicom iz matematike.

– Brojke o padu nezaposlenosti su pogrešne. One su rezultat odlaska ljudi iz ruralnih krajeva u urbane centre ili u neku drugu državu, pecnula je između pleh glazbe i naramka cvijeća predsjednica premijera koji se još u srpnju hvalio kako je broj nezaposlenih u Hrvatskoj pao ispod 170 tisuća što je »najniži broj u apsolutnom iznosu od 1990. godine«.

»Lažeš, Kolinda!«, uzvratio je kušanovski, u stilu pučkoškolske lektire, Plenković ustvrdivši kako relevantni podaci pokazuju da je danas 50 tisuća više zaposlenih nego prije dvije godine, a 25 tisuća više nego lani unatoč iseljavanju.

No nije Kolinda na svom ličkom ringišpilu zavrtila samo Plenkovića. Iz svog u Gospić izmještenog ureda, koji joj očigledno prija više nego Pantovčak, gdje se »osjeća kao riba u akvariju«, punim je plućima gradu i svijetu zaverglala kako je »Za dom spremni stari hrvatski pozdrav koji je nažalost kompromitiran u vrijeme ustaškog režima«.

Je li »riba zvana Kolinda« već sada u Lici počela svoju predizbornu kampanju za drugi mandat govoreći ono što se tamo voli čuti ili je doktorandica Grabar-Kitarović najavila temu svoje doktorske disertacije u kojoj će osporiti sve dosadašnje povjesničare koji autorstvo tog pokliča bespridržajno pripisuju Anti Paveliću?

Možda bi se predsjednica kao studentica, i/ili vice versa, najprije trebala konzultirati s nekim od struke, no to svakako nije dr. Hrvoje Klasić za kojega je ZDS tek ekvivalent nacističkog »Sieg Heil« oko kojeg se ispreda lažna povijest lažnih domoljuba. A ti isti bi mentorstvo u obrani teze o korijenima starohrvatskog pozdravljanja Kolinde Grabar-Kitarović povjerili dr. Zlatku Hasanbegoviću.

Osim što ditulbu trenutno ima pune ruke posla kao Bandićev glavni prekrstitelj metropolskih ulica, kojem narudžbe ne prestaju stizati nakon što je alkemičarski od onog govna od Tita uspio napraviti ploču marcipana za vjenčani dar svom lieblingu Velimiru Bujancu, tezi doktorandice Grabar-Kitarović o arhaičnosti ZDS ne ide u prilog ni najnovija hipoteza dr. Hasanbegovića kako je »jedini relevantan kontekst Jasenovca taj da je Jasenovac bio izložen brutalnoj srpskoj agresiji '91.«

Logikom vrlog povjesničara i marnog picaferaja ZG uličnih ploča, ZDS i spomen-obilježje HOS-a u Jasenovcu i diljem Lijepe naše, neupitno mora ostati, jer nema nikakvog konteksta ni poveznice s prošlošću prije 1991. godine, pa tako ni s onom endehazijskom a kamo li starohrvatskom gdje se u svom znanstvenom zanosu džilitnula studentica Grabar-Kitarović.

Dodamo li tome čuvenu prvu Hasanbegovićevu tezu kako je »antifašizam floskula«, onda bismo mogli zaključiti da je osim Grabar-Kitarović na cjedilu i Bujanec, jer je umjesto marcipana pojeo govno, dobivši na dar čistu floskulu!

Kada se o prošlosti radi, možda su ipak u pravu bila ona dvojica što »pišu povijest u nastajanju« zapjevavši u slavu tek inaugurirane predsjednice »Melodije koke i Kolinde«: »Znam pomusti kravu, znat ću i državu«. Što slijedi?

Odlazi cirkus iz našeg malog grada.

 

novilist