KAKO je nekidan javila državna novinska agencija Hina, posmrtni ostaci 55 žrtava partizanskih zločina protiv čovječnosti tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća, koji su pronađeni i ekshumirani na devet mjesta u općinama Plitvičkim jezerima i Rakovici, pokopani su u zajedničku grobnicu na mjesnome groblju u Vagancu, a riječ je o civilima i vojnicima domobranske i ustaške vojske.

Na pokopu uz vojne počasti bili su rodbina nestalih u Drugome svjetskom ratu, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica hrvatske predsjednice Silvana Oruč Ivoš, predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti, vojske i policije, Generalskog zbora, Hrvatskoga žrtvoslovnog društva i Hrvatskog domobrana.

Riječ je o problematičnom događaju i to iz nekoliko razloga, primjerice zbog izjave predsjedničine izaslanice Silvane Oruč Ivoš da je ubijenima - među kojima se nalaze i ustaše - ''krivnja bila samo to što su bili domoljubi, Hrvati i što su voljeli svoj narod i Katoličku crkvu''. Time se ustaše proglašavaju domoljubima, dok su zločinci oni koji su se borili protiv njih, dakle partizani. Sporna je i činjenica da se ubijenima, među kojima i ustaše, ne nalazi baš nikakva krivnja osim "domoljublja" i "ljubavi prema Katoličkoj crkvi."

Hrvatski domobran: ''Plug i brana Hrvatu su hrana, a ustaša, to mu je obrana''

Nadalje, prijeporna je i prisutnost otvoreno filoustaške udruge Hrvatski domobran, koja je u javnosti najviše poznata po istoimenom časopisu koji izdaje i koji nažalost financira država. U tom časopisu se mogu naći naslovi poput ''Plug i brana Hrvatu su hrana, a ustaša, to mu je obrana'' te članci u kojima se mogu pročitati i ovakve tvrdnje: ''Hrvatima ispranih mozgova kao i zalutalim hrvatskim ovcama je vrijeme da raspoznaju pravu istinu o NDH, Jasenovcu i ustaštvu. (…) Da nije bilo Ustaškog pokreta, ne bi bilo ni NDH. Da nije bilo NDH ne bi bilo ni sadašnje države Hrvatske. Pokojni predsjednik Tuđman i general Bobetko, nekadašnji 'boljševici', kada je bila potreba stvarati i braniti državu ustali su dobrovoljno te obavili posao ustaške ideologije.''

Da ne bi bilo nikakve sumnje oko toga da je Hrvatski domobran filoustaška udruga, podsjetimo još na dio govora istaknutog člana Nikole Matičića, koji je prije tri godine održao obilježavajući 10. travnja, dan proglašenja NDH. ''Danas slavimo dan NDH, sretni smo što slobodno i bez straha dolazimo na to sveto mjesto, gdje leže nevine žrtve. Mi u Hrvatskom domobranu ponosni smo na NDH i na sve što je udarila u svoje temelje'', rekao je tada Matičić.

Čini se da se ustaševanje kakvo je proteklih godina bilo svojstveno skupu na Bleiburgu u međuvremenu preselilo i na teritorij Republike Hrvatske, s obzirom na to da su austrijske vlasti pokazale da ustašluk kod sebe u državi više neće tolerirati. No vlada Andreja Plenkovića s ustašlukom nema problema pa ministar Tomo Medved sudjeluje na manifestacijama u društvu očitih ljubitelja NDH, kakva je ekipa iz Hrvatskog domobrana, dok izaslanica predsjednice Republike za ustaše govori da im je jedina ''krivnja što su voljeli svoj narod i Katoličku crkvu''.Pravilnik o ostvarivanju prava na troškove ukopa uz odavanje vojnih počasti

Povrh svega toga se postavlja i pitanje prema kojim propisima su pripadnici ustaških snaga koje su ubili partizani dobili pokop s vojnim počastima.

Naime, u RH postoji Pravilnik o ostvarivanju prava na troškove ukopa uz odavanje vojnih počasti te grobno mjesto i njegovo održavanje. I u tom pravilniku se u članku 1 vrlo jasno navodi tko ima pravo na pokop s vojnim počastima: ''smrtno stradali hrvatski branitelji, umrli hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: HRVI) i umrli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata''. Prema tom pravilniku, njihove pokope uz vojne počasti plaća Ministarstvo branitelja.

No jesu li ustaše ubijeni 1945. dio bilo koje od tri spomenute kategorije? Očito nisu. Stoga je nejasno prema kojem propisu je Medvedovo ministarstvo pokop s vojnim počastima organiziralo za ustaše.

Medved odbija odgovoriti na pitanje

Pitali smo Ministarstvo branitelja za objašnjenje još prošli tjedan, no odgovor još nismo dobili. Upit smo poslali i vladi, ali i od nje zasad nema odgovora. Ako se konačno očituju o ovoj temi, odgovore ćemo, naravno, objaviti.

Medveda je o vojnim počastima za ustaše jutros pitao i novinar N1 Hrvoje Krešić, no ministar je izbjegao jasno odgovoriti na pitanje.

 

index