Američki dužnosnici krenuti će uskoro u pregovore o slobodnoj trgovini s Europskom Unijom te su početkom ovog tjedna iskoristili priliku za kritiziranje EU zakona o genetski modificiranim proizvodima. EU restrikcije rezultirale su odgodama odobrenja novih GMO proizvoda unatoč "pozitivnim procjenama Europske Agencije za Zaštitu Hrane (EFSA)", poručili su iz SAD-a u izvještaju o smanjenju trgovinskih barijera, prenosi AFP.

Nadalje, američki ured za trgovinu (USTR) ističe kako EU nameće "komercijalno neizvedive zahtjeve" glede genetski modificiranih proizvoda i hrane kada je riječ o europskim regulativama o podrijetlu i označavanju proizvoda.

"Strane vlade i dalje nameću diskriminacijske i nepotrebne mjere na poljoprivredni izvoz SAD-a", rekao je Demetrios Marantis, predstavnik američkog USTR-a. "Ove barijere ne samo da čine štetu američkim rančerima i farmerima, već se potrošače zakida za sigurnu i visokokvalitetnu američku hranu i poljoprivredne proizvode", rekao je Marantis.

Podsjetimo, za razliku od SAD-a, u Europskoj Uniji postoji niz restriktivnih zakona kada je riječ o genetski modificiranim proizvodima. Do sada je odobren uvoz svega dvije vrste GM usjeva iz SAD-a, no 8 članica - uključujući Francusku i Njemačku - nije dopustilo uvoz niti njih.

No, pošto su u tijeku pregovori između SAD-a i Europske Unije o slobodnoj trgovini, mnogi vjeruju kako će SAD snažno inzistirati da se olakša uvoz njihovih GMO proizvoda u EU. Europa je i do sada bila pod žestokim pritiscima od strane američkih korporacija (vidi: Wikileaks: američka korporacija Monsanto prijeti državama koje odbiju GMO hranu).

Vezano uz temu:
Obama potpisao "Zakon o zaštiti Monsanta" kojim se ukida pravo donošenja presuda o zabrani uzgoja GMO sjemenja

Izvor: Advance