Prije nekoliko dana Kata Nuić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske, priopćila je građanima i ukupnoj javnosti (gdje nestade pučanstvo?), putem lokalne dalekovidnice, da su dva policajca, vršeći svoju dužnost, zadobila ozlijede od ugriza,ili, po domaću, da su ugrižena –  jedan od psa, a drugi od čovjeka!!

 

Inače, glasnogovornica policije, nastupa na lokalnoj slavonskobrodskoj televiziji u okviru redovnog tjednog (i češće) informativnog bloka u kojem se izvještava o obavljenim poslovima čuvanja reda i poretka na teritoriju županije. Više je od poznatog lice koje građani susreću. Ona je, pojavljujući se na malim ekranima s hladnim pričama o zločinu i kazni i statističkim komparacijama, postala prava lokalna televizijska zvijezda i, takoreći, član redakcije  odnosno jedna od nositeljica raznovrsnog  informativnog programa rečene televizije.

Privlačnog izgleda, pametna, elokventna, uvijek pripremljena –   Kata Nuić je primjer poštovanog znalca posla kojim se bavi.

 

Vratimo se ugrizima. Dakle, dva su policajca obavljajući svoj posao napadnuti zubima. Ovaj put nekom nasilniku nisu dali po zubima, nego su se zubi zarili u njih? Što je poruka ovakvih poslastica za brodsku novinarsku čeljad, željnu hladnih žutih priča, inačica one legendarne da nije vijest kad pas ugrize čovjeka, nego kad čovjek ugrize psa.

Jeli poruka da je posao čuvara reda rizičan?  Da se radi o povredi na poslu?  Da policajac, prilikom intervencije, treba zvoniti dvaput kao poštar?  Dokle se, u budućnosti, može ići s detaljima u izvještajima glasnogovornice? Primjerice, da je prilikom ophodnje primjećen maloljetnik kako vrši malu nuždu u haustoru? Da je pijani muškarac opsovao državu u vidu predsjednika Vlade? Da je kod dvojice prolaznika primjećen sjaj u očima koji upućuje na travicu maricu? O kome i čemu ovisi odabir bizarnih informacija za televizijsko priopćavanje? Kakav to učinak ima na građane Brođane?

 

S nestrpljenjem čekamo buduća detaljna izvješća o policijskim poslima i statistici, nadajući se i nekom krupnijoj priči iz vremena pretvorbe i privatizacije, priči o sprezi rada tužiteljstva i policije. Dobro, možda ima i aktualnijih priča iz sličnog područja kriminala?!