FOTO: PBS

Američka javna televizija PBS snimila je kratki dokumentarni film u kojem sirijski militanti otkrivaju kako uz pomoć SAD-a dobivaju obuku u Turskoj i Kataru. Anonimni militanti opisuju kako ih se trenira za napade na vladine vozila te kako uvježbavaju "dokrajčivanje vojnika nakon prepada".

Kompletan dokumentarni film emitiran je sinoć. U filmu se otkrivaju još nepoznati detalji o američkoj organizaciji obuke za pobunjeničke borce.

Intervjue je vodio novinar Muhammad Ali koji tvrdi kako su ovi borci pripadnici "umjerene frakcije". Militanti opisuju kako su dobivali oružje, municiju, obuku u Turskoj te kako su kasnije slani na dodatnu obuku u Katar.

U katarskoj bazi, za koju navode da se nalazi na granici sa Saudijskom Arabijom, pobunjenici su dobivali obuku u trajanju od tri tjedna. Učilo ih se borbenim tehnikama i korištenju sofisticiranog oružja. Tamo su također dobivali nove čizme i uniformu.

"Obučavali su nas za izvođenje prepada na neprijateljska vozila i odsjecanje prometnica", rekao je jedan borac koji je predstavljen samo imenom Hussein."Također su nas obučavali kako napasti vozilo, pokupiti informacije, oružje i municiju i dokrajčiti vojnike koji su još živi nakon prepada", rekao je Hussein.

U dokumentarnom filmu se navodi kako su borci prvo trening dobivali u Turskoj na zahtjev "američkih kontakata". Nakon što su došli u Tursku nekoliko dana ih se ispitivalo o njihovim političkim stavovima i gdje su se do sada borili. Nakon toga su ih voditelji obuke u Turskoj, za koje osoba u dokumentarnom filmu smatra da su CIA-ini agenti, poslali u kamp u Katar, monarhiju u Perzijskom zaljevu na čijem se teritoriju nalazi nekoliko američkih vojnih baza.

Mladi Ali opisuje svoje razočarenje dolaskom u Katar: "Kada sam vidio da nećemo dobiti obuku po pitanju uporabe protuzračnog oružja, moj moral je bio uništen".

VIDEO: Kompletan dokumentarni film PBS-a o obuci sirijskih militanata u Turskoj i Katara uz pomoć SAD-a


SAD navodno još uvijek nije počeo slati protuzračno oružje pobunjenicima u Siriji te trenutačno, prema pojedinim izvorima, "provodi pilot projekt" slanja anti-tenkovskog oružja kako bi vidjeli hoće li to oružje završiti u rukama ekstremista ili ne, sukladno tome uskoro bi mogli početi slati i protuzračno naoružanje.

Dakako, priča o "umjerenim pobunjenicima" u Siriji već je godinama običan medijski spin koji ima za cilj samo jednu jedinu stvar - pod svaku cijenu spriječiti dojam da SAD naoružava, financira i podupire islamističke ekstremiste od kojih su mnogi povezani i s terorističkim organizacijama poput Al-Qaede.Izvor: advance