U jučerašnjem razgovoru za sirijsku TV, sirijski ministar vanjskih poslova, Walid al-Moallem, istaknuo je kako Katar, Saudijska Arabija i Turska - predvođeni SAD-om - podupiru, financiraju i naoružavaju teroriste u Siriji te kako rade u okviru međunarodnog plana protiv Sirije koji uključuje političke, ekonomske i vojne aspekte.

"Nemamo nikakvih iluzija da bi ove države mogle prestati s potporom za teroriste, no ako nasilje i ne prestane, to ne znači da se opsežni nacionalni dijalog ne može održati", rekao je al-Moallem.
Ističe kako je politički program rješavanja sirijske krize zasnovan na sudjelovanju te kako se ne kreće "s vrha prema dnu", već kako je aktualna vlada odgovorna za pripremanje prostora za početak dijaloga dok će rezultat istoga biti vlada nacionalnog jedinstva.

Drugim riječima, sirijske vlasti spremne su provesti u djelo okvire dogovora iz Ženeve (vidi: Analiza: potpuni kaos po pitanju interpretacije ženevskog dogovora o Siriji). Nova vlada nacionalnog jedinstva vodi u opsežnije reforme i trebala bi predstavljati brojne političke opcije. Tako al-Moallem također ističe kako aktualne vlasti neće voditi glavnu riječ u ovim pregovorima, već kako je platforma dostupna širokoj javnosti, političkim, socijalnim i religijskim snagama.

Ovo je još jedan dokaz kako nema nikakvog protivljenja planu koji je uvelike skrojila Rusija, s kojim su se navodno složili i SAD, uz jednu bitnu točku neslaganja - SAD ne prihvaća nikakav nacionalni dijalog ukoliko u njemu na bilo koji način sudjeluje predsjednik Bashar al-Assad. To je zapravo i najbolji dokaz kako SAD ne želi uistinu okončanje krize političkim dogovorom, već isključivo nasilno rušenje aktualne političke nomenklature kako bi se otvorio put ka novoj, podanijoj, opciji.
Nadalje, Al-Moallem ističe kako je proces organizacije nacionalnog dijaloga "sirijska interpretacija tranzicijskog perioda koji je predložen na sastanku u Ženevi", ali također naglašava kako "neće biti nikakvog razgovora" izvan ovog okvira.

U razgovoru kritizirao je UN izaslanika Lakhdara Brahimija rekavši kako Brahimi "nije došao u Damask s idejom političkog rješenja, već je zauzeo stav koji odgovara SAD-u i monarhijama Zaljeva koje kuju zavjeru protiv Sirije. Brahimi je devijirao od svoje misije i odmakao se od principa objektivnosti i medijacije", istaknuo je Al-Moallem.

Za orkestraciju sirijske krize okrivio je SAD te istaknuo: "SAD su postavili plan, a njihovi igrači slijede upute. Kada bi SAD želio prestanak nasilja u Siriji, nasilje bi i prestalo". No također je istaknuo kako "nitko nema legitimitet nad Sirijom osim sirijskog naroda".

Po pitanju Turske, Al-Moallem je rekao kako se sada dobro vide turske aspiracije i planovi, ali za susjede je imao i riječi upozorenja: "terorizam nema religiju niti domovinu i u konačnici će se okrenuti protiv vlastitih proizvođača". Kada je riječ o terorizmu, istaknuo je kako je američko stavljanje Jabhet al-Nusre na listu terorističkih organizacija "ironičan" potez.
izvor(i): SANA


Izvor: Advance