Jedan od pripadnika anti-sirijskog pobunjeničkog pokreta i česti gost na TV kanalima koji podupiru pobunjenike, Mohamad Salim Qabbani, odlučio se pokajati za svoj angažman i orkestriranje lažne propagande za strane TV kanale. Zbog te odluke sirijski autoriteti odobrili su mu, kao i mnogim drugim pokajnicima, amnestiju. Qabbani je jučer gostovao na sirijskom satelitskom TV kanalu i istaknuo kako nije želio da dođe do ovakvog ishoda. U svojem iskazu detaljno je opisao kako su se informacija lažirale i na koje sve načine su se iste dostavljale anti-sirijskim medijskim organizacijama, prenosi SANA.

Qabbani ističe kako postoji velik broj tzv. 'medijskih ureda' gdje se izmišljaju, uređuju i lažiraju vijesti i informacije koje kasnije objavljuju medijski kanali kao što su BBC, al-Jazeera, France24, al-Arabyia i drugi.
Navodi kako je bio česti gost kod ovih TV stanica i javljao se "uživo" kako bi izvještavao o aktualnim događanjima u gradu Homs, dok zapravo svo vrijeme uopće nije niti bio u Homsu, ali ni u Siriji - direktno u eter ovih kanala javljao se iz Libanona, točnije iz grada Irsal.

Nadalje, navodi kako su naoružani teroristi na više mjesta pobili prosvjednike i za isto okrivili sirijsku vojsku i snage sigurnosti. Tvrdi kako su se fotografije detaljno montirale i obrađivale od strane velikog broja profesionalnih fotografa koji rade za brojne medije. U svoju obranu navodi kako su pobunjenici prijetili njemu i njegovoj obitelji i da jednostavno nije imao izbora nego surađivati s njima. No, navodi kako su strani mediji svjesno surađivali u plasiranju lažnog informacija - "Svi satelitski kanali koji su me kontaktirali za reportaže uživo iz Homsa su znali da se ne nalazim u Homsu, nego u Libanonu", navodi Qabbani.

Qabbani je poimence istaknuo one koji su sudjelovali u orkestriranju ove medijske kampanje. Tako ističe konkretnog Khalid Abu Salaha, koji se pojavio na TV stanicama noseći mrtvo dijete tvrdeći kako je vojska izvršila pokolj, no, tvrdi Qabbani, to dijete je stradalo u eksploziji naprave koju su postavljali pobunjenici.
Navodi kako je bilo više takvih incidenata.

"Predajem se sirijskim autoritetima jer sve ovo što smo napravili je bilo krivo. Ne želim da se proljeva sirijska krv, oružje vodi u uništenje i ubijanje, a ja ne želim uništiti Siriju", zaključno je rekao Qabbani.
Također poručuje svima koji su sudjelovali na sličan način, imaju informacije ili nose oružje, da se predaju i biti će oslobođeni, kao što je slučaj i kod njega.
izvor(i): SANA