Lokalni izbori koji će se održati 16. svibnja – točka su preokreta, propisano institucionalno davanje razmjerno dobre prilike promjenama. Promjene su danas i ovdje nasušne. Kormilo Broda moraju preuzeti novi ljudi, svježi, orni, pametni i neokaljani korupcijskom praksom. Aktualna slavonskobrodska gradska vlast svojim pogrešnim činjenjem i nečinjenjem, nasukala je Brod u otužnu, opasnu plićinu u kojoj je on postao rotor-grad, bez nade da se otisne na pučinu perspektive i boljitka. Dokazi za to brojni su. A najveći je što su sa svog Broda morali sići mnogi mladi ljudi, rođeni Brođani, i zaputiti se u druge zemlje kako bi spasili svoju egzistenciju i napredovanje. Ovdje za njih kruha i sreće nema dokle god je na vlasti čovjek koji se izgubio i koji je toliko umišljen da svoje sljepilo za sve što se događa proglašava najboljim načinom i djelima.

Ako ste duhovno „maloljetni“, ako je stanje vaše volje takvo da prihvaćate političko-komunalne priče koje plasira aktualni gradonačelnik i priglupu propagandu, umjesto da upotrebite svoj um, vi ne vidite kaos, štete, nazadak i zloporabu vlasti. Ako više vjerujete knjigama umjesto razumu, duhovnim i političkim vođama umjesto svojoj savjesti, liječnicima koji odlučuju o vašoj prehrani, umjesto svom tijelu, onda ste maloljetni. Duhovno „punoljetni“, po Kantu, propituju stvarnost, imaju hrabrost, odvažni su znati. Imate priliku saznati tko ste 16. svibnja. Ako ste duhovno punoljetni, ako ne trebate skrbnike kao što ih trebaju nemoćne osobe, ako ne trebate suflere za odlučiti se ovlastitoj sudbini, vi ćete saslušati svoj glas za promjene, i glasati za drukčije i bolje od postojećih.

Slavica Lemaić, novi tip političara, u centru svog društvenog angažmana ima upravo društvene promjene, a ne vlastito samoostvarenje, promjene koje nije potisnula na marginu iskazivanja svog djelovanja, za razliku od sadašnjeg gradonačelnika Mirka Duspare, kojemu je na prvom mjestu osobno, sebeljubivo samoostvarenje. Ona je normalna, duhovno punoljetna osoba, koju ne određuje sujeta i koristoljublje, ona na život gleda kao na dječju igru u kojoj ništa nije ozbiljno osim poštenja. U političkoj borbi za drukčiji i bolji grad, ona se nalazi nasuprot ljudima koji ne drže do poštenja. On je potrebna malaksalom Brodu u kojem se ne drži do poštenja.

(Pred)izborna kamapanja je započela. Ako je suditi po dosadašnjim marketinškim manevrima političkih stranaka, udruga i nositelja lista, bit će to nekoliko tjedana problematične monotonije koje će, eventualno, na radost promatrača ljudske gluposti, „osvježavati“ očekivani lokalni, primitivni, folklorni faulovi. Iznenađenja u vidu iskazivanja duhovitosti, spontanosti, kreativnosti, opčinjavajućih iskazivanja osobnosti i emotivne inteligencije, pokazivanja istinske solidarnosti za građane, govora za pamćenje i originalnih ideja – moguće je očekivati samo od Slavice Lemaić. Većina aktera u izbornoj utrci ponaša se kao u lokalnoj cirkusko-kvazidemokratskoj predstavi, a sudeći po njihovim potencijalima i energiji, odigrat će igru sa što manje rizika po vlastiti integritet, uz pomoć prokušanih načina utjecaja na glasačku masu kojoj se tepa da predstavlja javno mijenje, a s ciljem njenog pridobijanja. A pridobiti glasače znači, po njima, osigurati si poziciju onoga koji raspodjeljuje gradski, općinski, županijski plijen: od raspolaganja nekretninama do zapošljavanja rodijaka.

Treba se oduprijeti dosadašnjim klišeima i pridobivajućim lažima tzv. političara. Katalizatorskim ličnostima, ali i tzv. običnim, malim ljudima s reputacijom slobodara, neće biti lteško prepoznati psihopate, a da o raskrinkavanju osoba

s psihopatskim poremećajima, vlastohlenih, istrenirano samopouzdanih, nesamokritičnih, prijetvornih, samodopadnih, potkupljivih obmanjivača onih koji im trebaju dati biračko povjerenje, i ne govorimo. Ponovimo, moguće ih je prepoznati uz pomoć dovoljnih količina vlastite duhovne punoljetnosti, prezira i podsmijeha. U tome će svima pomoći nezavisna i iskrena Slavica Lemaić.

Drski i lažljivi po svojoj političkoj i mentalnoj strukturi, isključivo će govoriti o tome što su i što bi oni sve učinili ako bi im građani (opet) poklonili povjerenje. Građani će im povjerovati, ako im se Lemaićka ne suprotstavi sustavnom analizom promašaja i postignuća. I jasnom, realnom vizijom budućnosti Broda. To se od nje očekuje. I to će se dobiti. Pacifistički pristup, tzv. afirmativna kampanja, odsustvo argumentiranog prozivanja, neukazivanje na propuste i pogreške gradonačelnika i kandidata HDZ-a, izbjegavanje učinkovitog, pa čak i agresivnog načina, posvemašnja komunikacijska, idejna i sadržajna kilavost, sterilnost i bon ton finjaci, neće upalili kod Brođana naviknutih na prefrigane laži i obećanja. Ostanu li birači neinventivni, neinovativni, politički kilavi, ali i impotentni, neuvjerljivi, bez emocija – ostat će amaterski šrot kojeg će iskusni manipulator Duspara bez problema pozobati. Njegovi argumenti su: uhljebničke ponude, biznis-dilovi, kadrovski podobnički krugovi, namještanja...

Slavica Lemaić pokazuje jaku volju, ona je nužni ubrzivač da Brođani iskažu svoju volju za promjenama. Jer ona sama je istinska promjena.

Preuzeto iz novina Slavonija.in