Španjolska komunistička partija (PCE) održala je veliki skup u pokrajini San Fernando de Henares gdje se već tradicionalno održavaju njihove najveće manifestacije. Generalni tajnik partije, Jose Luis Centella (na slici gore), za vrijeme govora istaknuo je kako se "europski san pretvorio u noćnu moru" i kako je stoga nužno boriti se za jedino moguće rješenje ove situacije - "diktaturu radničke klase".

PCE je treća najveća stranka u Španjolska, najveći je član koalicije "Ujedinjena Ljevica" (Izquierda Unida) i ima snažan utjecaj na najveći radnički sindikat u zemlji, "Radnički savjeti" (Comisiones Obreras ili CCOO).

Centella je naglasio kako je potrebna masovna mobilizacija radnika diljem zemlje kako bi se zaustavile mjere štednje i anti-radnički potezi koje nameće aktualna vlast. Također je poručeno kako premijer Mariano Rajoy mora raspisati referendum na kojem će se stanovnike pitati da li pristaju na ove mjere štednje. Podsjetimo, bivši grčki premijer George Papandreou pokušao je raspisati takav referendum i bio skinut s položaja u roku od 48 sati.

Centella je za vrijeme skupa također naglasio kako PCE ne prihvaća ovakvo poimanje demokracije - da se glasački listić ubaci u kutiju svake 4 godine - "pobjeda na izborima ne daje pravo Rajoyu da ovo radi, nije ispunio svoj program, prevario je španjolski narod i sada mora raspisati referendum ako želi legitimizirati ovu svoju politiku". Također je istaknuo kako se "demokraciju mora spasiti, jer ona je oteta od strane financijskih interesa".

"Ova Europa je u službi tržišnog kapitala i moramo krenuti u ofenzivu kako bi izgradili jednu novu Europu i u sklopu te ofenzive moramo gurnuti naprijed ideju diktature organizirane radničke klase", rekao je Jose Luis Centella. "Moramo izgraditi alternative kako bi pokazali da je progres moguć i time moramo stati na kraj ovom izrabljivačkom sistemu", zaključio je Centella.

Na skupu je bio nazočan i generalni tajnik sindikata CCOO, Ignacio Fernández Toxo, koji je istaknuo kako je potrebno ići i dalje od samog štrajka kako bi se zaustavilo ovu vladu i njene mjere. Ističe kako ovo više nije samo sukob radnika i poslodavca - "mnogi sektori porobljeni su od strane ove vlade, uključujući mlade ljude i politiku prema imigrantima".

Vođa sindikata UGT, Cándido Méndez, istaknuo je kako desničarska vlada kontinuirano napada sindikate i složio se kako je nužno raspisivanje referenduma po pitanju aktualne politike mjera štednje.

Među zaključcima aktualnog skupa istaknuto je kako je demokracija oteta i kako danas služi samo interesima financijske moći. Također su istaknuta 4 prioriteta kojima se valja boriti "protiv ovog zla": povratak demokracije, povratak odgovornosti politike prema narodu, obrana i ponovno vraćanje prava i stvaranje alternativa. Centella je istaknuo kako PCE mora postati predvodnik u stvaranju ovih alternativa.