U povodu spomendana Gradske knjižnice (26. svibnja), održan je 28. svibnja 2012. program u suradnji sa Slavonsko-baranjsko-srijemskim ogrankom Društva hrvatskih književnika.

Program obilježavanja činili su: okrugli stol u povodu 200. godišnjice rođenja i 150. godišnjice smrti hrvatskog pjesnika, sakupljača narodnih pjesama, svećenika i profesora Mate Topalovića, projekcija filma Janko Tombor: pjesnikov oproštaj  te izložba Brodski religiozno-književni krug.

Programu su nazočili Zlatko Mesić, redatelj filma Janko Tombor: pjesnikov oproštaj i Zoran Ivanović, zamjenik gradonačelnika, koji je u svom obraćanju čestitao spomendan Gradske knjižnice.

Ivan Stipić, ravnatelj Gradske knjižnice Slavonski Brod zahvalio je zaposlenicima i svima drugima koji su omogućili dobar rad ustanove u proteklom razdoblju te gostima na realizaciji okruglog stola.

Središnji dio programa je okrugli stol o Mati Topaloviću, čovjeku koji je, kako je istaknuo gospodin Mirko Ćurić, bio važan motivator u svojoj sredini. Dr. sc. Ružica Pšihistal naglasila je da su njegovi Tamburaši ilirski, izdani 1842. prva tiskana zbirka narodnih pjesama. Tom knjigom Topalović je poznat po prikupljačkom radu; pisao je važne bilješke o izvođenju pjesme, kazivačima, tako da ta zbirka ima važnu ulogu u usmenoj književnosti, ali to su i važni etnografski zapisi. Dr. sc. Sanja Jukić osvrnula se na Ćuti pjesnikove koje ulaze u vrh prigodničarske poezije, u njima koristi osmerac i deseterac, stih narodne poezije, a koristi i igre riječi koje stilski razbuđuju tekst. Dr. sc. Goran Rem iznio je podatak u javnosti gotovo nepoznat – da je Vraz napao Topalovića i da je to prva pisana, tiskana književna polemika.

Film Janko Tombor: pjesnikov oproštaj skreće pažnju na svećenika, političara, pisca historijskih pripovijedaka, Đakovčanina koji je živio u zlatno doba đakovačke kulture – doba J. J. Strossmayera.

Izložba Brodski religiozno-književni krug obuhvaća Antuna Akšamovića, Antuna Bačića, Placida Marka Belavića, Grgura Čevapovića, Vida Došena, Josipa Gunčevića, Adalberta Horvata, Marijana Jaića, Antu Jakšića, Marijana Lanosovića, Antuna Matasovića, Josipa Stojanovića, Matu Topalovića i Ivana Velikanovića.

 

Preuzeto s portala. www.gksb.hr