Slijedeći tekst poslan je kao priopćenje medijima od strane Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) po pitanju suverenosti, Ljubljanske banke i izgradnje golf igrališta, objavljujemo zaprimljeni izvorni tekst u cijelosti:

SRP - konferencija za novinare o suverenosti, Ljubljanskoj banci i golfu
Mjesto održavanja: Umag
Vrijeme održavanja: 2. II 2013.


Socijalistička radnička partija sa indignacijom osporava tvrdnju ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, kako "Hrvatska prvi put ima vanjsku politiku te vrlo jasna stajališta. Razumije što su njezini interesi i iza njih stoji te je kao takva prepoznata", ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SRP-a Vladimir Kapuralin.

- Hrvatska nema vlastitu vanjsku politiku, ona nema ni vlastitu unutarnju politiku, već je ona duboko pokorna, poslušna i vazalna, koja se bespogovorno, snisishodljivo i vrlo poslušno podvrgava volji svjetskih centara moći radeći u korist vlastite štete. Za to postoji mnoštvo valjanih argumenata u svim područjima, ali zbog prostora i vremena argumentirati ću one najznačajnije.

- Da se ne vraćamo puno u prošlost dovoljno je početi sa hrvatskim pristankom na arbitražu po pitanju Piranskog zaljeva.

- Jad i bijeda tzv. Hrvatske suverenosti pokazalo se putem reagiranja hrvatskih zvaničnika prilikom agresije na Libiju i ubojstva njenog vođe Gadafija, čiji je krimen bio da je četrdeset godina uspješno imperijalistima uskraćivao pravo na neograničenu eksploataciju libijske nafte.

- Osporavanje vlastitog suvereniteta nastavila je ministrica Vesna Pusić u travnju prošle godine na sumitu tzv. "prijatelja Sirije". Hrvatska mada nije imala nikakvog razloga za taj korak, ona je imala dobre poslove u Siriji i ovim potezom išla je protiv svog interesa, stavila se na stranu anti-Assad koalicije predvođene SAD-om, EU-om i pojedinim arapskim zemljama. Dodatnu moralnu mrlju na taj čin baca činjenica da je summit održan nakon slobodnih izbora u Siriji i referenduma kojim je potvrđen novi sirijski Ustav.

- 29. XI prošle godine Generalna skupština UN velikom većinom izglasala je rezoluciju o priznavanju Palestini statusa promatrača. Hrvatska se našla među malobrojnim zemljama koje su bile suzdržane, znači ona nije podržala rezoluciju, a da za to nije imala nijedan valjani razlog, ako izuzmemo bojazan što će reći njeni gospodari. A nemušto sročen tekst obrazloženja o nejedinstvenom stavu zemalja EU koje Hrvatska još nije član i kojim pokušava opravdati svoje kolebanje, kao i informacija da je dan prije glasanja u Generalnoj skupštini, vladu posjetio veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj zaokružuje svu kukavnost nečega što ministrica Pusić naziva suverenom vanjskom politikom.

- Priznanje sirijske opozicije tj. Plaćeničkih bandi koje nastoje srušiti legalnu sirijsku vlast uz svesrdnu podršku imperijalističkih zemalja i u tom kontekstu isticati vlastitu suverenost i vlastitu politiku je sarkazam. Pa neka nam ministrica Pusić reče tko su ta opozicija, tko je taj subjekt, tko vodi tu opoziciju, koji su njeni ciljevi i koji su hrvatski interesi, ne pitamo za one materijalne koje je u Siriji prokockala, već oni moralni da se identificira sa tim bandama, među kojima ima i hrvatskih plaćenika.

- Najnoviji tok događaja oko pitanja sudske tužbe u vezi štediša Ljubljanske banke upotpunjuje spektar hrvatske vanjske, ali i unutarnje politike. Na osnovu onog malo što je rečeno, da se zaključit da 'gaće nisu spuštene, one su definitivno skinute', samo se čeka povoljan tajming za objavu. Hrvatska je time počinila dvostruku štetu, izdala je svoje građane, bivše štediše Ljubljanske banke i omogućila ulazak u Evropsku uniju u korist svoje oligarhije i štetu svog naroda.

- Hrvatski suverenitet i samostalnost su na razini onog prije 72 godine, Hrvatska je suverena i samostalna kao što je to bila od 1941. do 1945!

"Realizacija golf igrališta u mnogim je državama prouzrokovala pravu katastrofu"
Predsjednik umaške gradske organizacije SRP-a Valter Jugovac osvrnuo se na problematiku golf igrališta u Istri.

- Sva događanja vezana uz planove o golfu u proteklom desetljeću protkana su i povezana nevidljivim kapilarnim nitima, koji povezuju interese, nezdrave ambicije i hedonističke želje vladajuće oligarhije i njihovih partnera koji pripadaju investicijskim i građevinskim krugovima, a na uštrb širokih slojeva stanovništva. Posebno štetna posljedica realizacije zamišljenih planova, odnosi se na moguće narušavanje prirodne ravnoteže ambijenta na koje se planovi odnose.

- Na osnovu dostupnih informacija Istra je u ovom trenutku najugroženija oblast, a to ćemo argumentirano obrazložit.

- Prema tzv. Analizi okvirnih mogućnosti razvoja golfa Istarske županije, ambicije i želje trenutno završavaju sa kvotom od 23, slovima dvadeset i tri golf igrališta.

Krenuti ćemo sa osnovnim parametrom, odnos površine prostora i broja golf terena.
- On je u slučaju Istre:
1 igralište/122 km2. To znači kada bismo Istru imaginativno raspodijelili koordinatama, u svakom pravokutniku 12x10km nalazilo bi se po jedno golf igralište.
- Drugi parametar je odnos broja stanovnika i broja golf terena, on iznosi 1 igralište/9000 približno.
- Koliki je broj golfera u Istri neznamo, niti nam je to bitno, pa taj parametar nećemo koristiti.

- Usporedbe radi podastrijet ćemo nekoliko primjera kako to izgleda u drugim zemljama, na osnovu podataka iz 2010. Godine.

-Sličan odnos je i za ostale zemlje u Evropi, iz čega je vidljivo da je gustoća zamišljenih golf terena u Istri u odnosu na njenu površinu četiri puta veća nego u Njemačkoj, skoro deset puta veća nego u Italiji, osam puta veća nego u francuskoj i Belgiji pedeset i devet puta veća nego u Madžarskoj i , četrdeset i osam puta veća nego u Austriji.

- Ako uzmemo odnos broja stanovnika na jedno igralište onda je razlika još drastičnija. Dakle Istra je u tom pogledu unikum u Evropi.

- Iz toga derivira čitav niz negativnih posljedica egzistencijalnog karaktera. Prije svega tu spada devastacija poljoprivrednih površina upotrebljivih za proizvodnju hrane, koja može biti plasirana u istarskom turizmu, kao što se to u prošlosti radilo. Zatim ovi su projekti paravan za daljnju apartmanizaciju i betonizaciju ambijenta. Za održavanje terena koriste se velike količine kemijskih sredstava, koje zagađuju tlo i pod površinu, odnosno podzemne vode.

- I sad prelazimo u područje znanstvene fantastike, a to je potrebna količina vode za sva ta igrališta. Prema standardima WWF-a, Svjetskog fonda za zaštitu prirode, za navodnjavanje golf terena potrošnja vode je 6.500-10.000 m3/ha godišnje. Znajući da golf tereni obuhvaćaju 80-150 ha aproksimativno dolazimo do potrošnje od oko 1.000.000 m3/igralištu godišnje, što odgovara potrošnji grada od 12.000 stanovnika.

- Potrošnja vode za navodnjavanje poljoprivrednih površina je cca tri puta manja od potrošnje za održavanje trave na golf terenima, 2.000-3.000 m3/ha godišnje. Budući se u Istri navodnjava cca 1,5% poljoprivrednih površina, onda bi količina vode koja bi se koristila za navodnjavanje golf terena, omogućila da se navodnjava 6% obradivih površina.

- Postojeća golf igrališta u Istri koriste vodu iz vodoopskrbne mreže. Ovogodišnja suša već je poremetila opskrbu vodom u neposrednoj okolici golf igrališta na Crvenom Vrhu, kada je zbog redukcije vode tvrtka koja upravlja golf igralištem izbušila bušotine u neposrednoj blizini lokve-izvora, sa koje mještani okolnih naselja koriste vodu od pamtivijeka.

- Naravno tvorci Analize okvirnih mogućnosti razvoja golfa istarske županije, da bi amortizirali zanimanje javnosti o utjecaju projekta na okolinu, nude građanima Istre velike brojke, tako se govori o 500,000.000 eura investicija i otvaranju 700 radnih mjesta, što bi trebao biti mamac za neupućene. Još je njemački propagator Šrepfnel uveo pojam velikih brojki. Naime on je zastupao tezu da narod treba obasipat idejama i planovima o velikim stvarima, jer narod voli čuti ono što mu godi.

- Radna mjesta o kojima je riječ mogu biti pretežno uslužnog karaktera, što ne jača već slabi klasnu svijest radnika i njegovu organizacionu kvalitetu.

- Širenje golf igrališta prati još jedan kuriozum, a to su anti-golf pokreti u svijetu. Sjedište svjetske organizacije je u Japanu, gdje je i osnovana. Slični pokreti koji bi bili usmjereni protiv izgradnje drugih sportskih objekata nisu zabilježeni, što ukazuje da ljudi ne vide u njima opasnost po okolinu kao što je ona koju predstavljaju golf tereni. Čak je i u Ujedinjenim narodima Međunarodna organizacija rada ILO 2001. godine navela kako 'Realizacija golf igrališta u mnogim je državama prouzrokovala pravu katastrofu'.

- Zabrinjava nas podatak da se na javnu raspravu na ovu temu odazove svega 12 građana, kao ovaj tjedan u Poreču. Ali nas ohrabruje klima koja je stvorena u Dubrovniku, sa ciljem zaštite i očuvanja Srđa.
- Stoga Socijalistička radnička partija u potpunosti podržava zahtjeve Dubrovčana, kojima se pridružila i struka, o održavanju referenduma, što treba biti pokazatelj i nama u Istri. Zato pozivamo građane Istre da se odupru ovome štetnom trendu.

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE * SOCIALIST WORKERS’ PARTY OF CROATIA
ZAGREB, PAVLA HATZA 14 / tel/fax: +385(0)1 48 35 340 / www.srp.hr / e-mail: srp@srp.hr

 

Izvor: Advance