Zamjenik ruskog premijera, Dmitrij Rogozin, sredinom svibnja je najavio privremeno, potom i trajno gašenje američkih GPS postaja za satelitsku navigaciju u Rusiji, ukoliko SAD ne dopuste da ruske postaje njihovog sustava GLONASS budu raspoređene na teritoriju Sjedinjenih Država.Rogozin je za kanal CCTV rekao da će Rusija, osim što će zabraniti Americi da koristi ruske raketne motore za pokretanje vojnih satelita i da će ugasiti Međunarodnu svemirsku postaju do 2020., a sve kao odgovor na uvedene sankcije za izvoz u Rusiju visokotehnološke opreme, nametnutih od strane Washingtona u vezi ukrajinske krize, te naglasio da će Rusija od lipnja obustaviti rad postaja GPS navigacijskoj sustava u Rusiji. Moskva je također zatražila razgovore s Washingtonom za otvaranje postaja u Sjedinjenim Državama ruskog navigacijskog sustava GLONASS. Potpredsjednik ruske vlade je izjavio da će, ako se ne postigne dogovor do rujna, GPS postaje u Rusiji će biti trajno zatvorene, sredinom svibnja piše RT.

(Advance.hr 21. 05. 2014: Konflikt se seli u svemir - Washington prisilio NASA-u na sankcije Rusiji, dovodi se u pitanje Međunarodna svemirska postaja, Rusija odgovara svojim svemirskim programom i gašenjem američkog GPS sustava na svom teritoriju)

30. lipnja je Rusija priopćila "kako ne vidi napredak u mogućem raspoređivanju svojih postaja GLONASS u Sjedinjenim Državama", a Washington poručuje "kako nije zainteresiran za pregovore", što je za medije osobno potvrdio direktor ruske kompanije Roscosmos, Oleg Ostapenko.

"Na pitanje da aktiviramo naše postaje kod njih, oni su odgovorili negativno", rekao je Ostapenko i dodao "kako pregovori još nisu u tijeku".

Početkom lipnja, ruska Savezna svemirska agencija je "ispunila obećanje" zamjenika premijera Dmitrija Rogozina i ograničila rad zemaljskih postaja sustava GPS koje se nalaze na teritoriju Rusije, a mjere su "uvedene kao recipročan odgovor na zabranu raspoređivanja ruskog GLONASS-a u Americi".

Stručnjaci ističu "kako će sada Amerikancima biti teže izvršiti izravne udare na ruske nuklearne projektile", što je potvrdio i Rogozin koji je rekao "kako se za sada ne radi o isključivanju postaja, nego su samo blokirane u dijelu za vojnu uporabu". Podsjetimo, "Global Navigation Satellite System" (GLONASS) je ruski ekvivalent za "US Global Positioning System" (GPS).

Dmitrij Rogozin: "U skladu s politikom naše dvije zemlje, ruski GLONASS i kineski BeiDou zajedno neće imati suparnika u Sjevernoj hemisferi"

Međutim, kao što je to bilo s plinom i financijama, Washington je Moskvu svojim "sankcijama" i u ovom sektoru natjerao da se okrene istoku.

RT prije nešto više od tjedan dana piše da su Dmitrij Rogozin i zamjenik kineskog premijera, Wang Yang, na rusko-kineskom EXPO-u 2014., koji se održao u kineskom gradu Harbinu, dogovorili doseći trgovinsku razmjenu u vrijednosti 200 milijardi dolara do 2020., između ostalog i u suradnji u zajedničkoj infrastrukturi između dviju zemalja u projektima svemirske tehnologije i "spajanju" ruskog sustava GLONASS i kineskog sustava BeiDou (Beidou Navigation Satellite System).

"Cilj nam je do 2020. postići godišnju trgovinsku razmjenu od 200 milijardi dolara, što je zadaća ranije postavljena od strane naših vođa. Ali, ako budemo slijedili ovaj tempo i udružili snage, prije svega na velikim infrastrukturnim projektima, taj cilj je moguće postići i ranije ", rekao je Rogozin, podsjetivši na dogovor Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga ranije ove godine.

Kina je drugi najveći ruski trgovinski partner, nakon Europske unije s kojom je ukupna trgovinska razmjena u prošloj godini iznosila 89 milijardi dolara, a do kraja 2014. bi mogla doseći razinu od 100 milijardi dolara.

Rogozin je posebno naglasio nove smjernice u komercijalnoj suradnji i izvedive integracijske projekte, koji su djelomično i dovršeni, kao i globalno pozicioniranje spomenutih sustava dviju zemalja.

"GLONASS i BeiDou se vrlo dobro uklapaju zajedno. Zbog specifičnosti naših sustava i mjesta satelita, mi nemamo suparnika u Sjevernoj hemisferi, posebno u sjevernim geografskim širinama", rekao je Rogozin i dodao "kako u srednjoročnom razdoblju dvije zemlje mogu stvoriti potpuno funkcionalan svjetski sustav koji će biti neovisan od bilo kojeg drugog, posebno od suparničkog američkog GPS-a, koji trenutno dominira tržištem". Gledajući dalje u budućnost, Dmitrij Rogozin, koji inače nadgleda i rusku svemirsku industriju, govorio je o jačanju strateškog partnerstva s Kinom i kineskim svemirskim programom, koji u pogledu tehnologije i opreme svoje korijene vuče još iz doba Sovjetskog Saveza.

"Ako govorimo o svemirskim letovima i istraživanju svemira s ljudskom posadom, kao i zajedničko istraživanje Sunčevog sustava, prije svega tu su Mjesec i Mars, spremni smo ići s našim kineskim prijateljima ruku pod ruku", kaže zamjenik ruskog premijera i naglašava "da je let s ljudskom posadom na Mars jedan od ključnih ciljeva Rusije i ruske svemirske industrije".

Rusko-kineski EXPO je ranije bila međunarodna manifestacija koja se održava već više od dva desetljeća, a kao izložba Rusije i Kine je započela ove godine 30. lipnja i trajala je pet dana. Na EXPO-u je planirano da se ostvare ponude u vrijednosti do 5 milijardi dolara i na njemu su sudjelovala visoka politička izaslanstava iz Pekinga i Moskve, a više od 1 500 tvrtki se natjecalo za dobivanje unosnih ugovora u ovom sektoru.

Dmitrij Rogozin govori na EXPO-u u kineskom gradu Harbinu
Po završetku EXPO-a u Harbinu ministarstvo prometa Rusije je predložilo agenciju NP GLONASS kao odgovorni subjekt u ruskom dijelu suradnje s Kinom u području navigacijske tehnologije, pišu RIA Novosti.

Zamjenik ruskog ministra prometa, Aleksej Tsidénov, rekao je da su se "praktične primjene navigacijskih sustava GLONASS i BeiDou u Rusiji i Kini dogovorile na konferenciji u Harbinu tijekom rusko-kineskog EXPO-a".

"Predlažemo agenciju NP GLONASS kao tijelo koje će u Rusiji brinuti o razvoju suradnje naših dviju zemalja u korištenju satelitskih navigacijskih sustava", rekao je Tsidénov.

Kineski satelitski navigacijski sustav BeiDou službeno je u uporabi u azijsko-pacifičkoj regiji od prosinca 2012.

Predsjednik agencije NP GLONASS, Alexander Gurkó, prethodno je rekao kako je Kina zainteresirana za sustav izvještavanja o stanju u prometu ERA-GLONASS, dizajniran od strane Rusije. Udruga NP GLONASS će u Rusiji raditi na civilnoj uporabi ruskog navigacijskog satelitskog sustava.

Kineska agencija za satelitsku navigaciju i ruska Savezna svemirska agencija planiraju postaviti tri zemaljske postaje GLONASS-a u Kini i tri kineske BeiDou postaje u Rusiji.

Potpisan je i "Plan suradnje u satelitskoj navigaciji Rusija-Kina", a procjenjuje se da će šest postaja, tri ruske u Kini i tri kineske u Rusiji, "ostvariti izvrsne rezultate".

Kineski zamjenik premijera Wang Yang je izrazio nadu da dvije zemlje "mogu iskoristiti ovu priliku i uspostaviti mehanizam djelovanja kojim će se definirati smjer suradnje, odabir najboljih programa i kreiranja novih planova".

"Naša suradnja u području satelitske navigacije nikada neće biti usmjerena protiv nekog trećeg", rekao je Yang za kinesku novinsku agenciju Xinhua, te dodao "kako integracija svemirskih i satelitskih sustava mora biti trend i na međunarodnoj sceni".

Sustav BeiDou od 2012. radi s 35 satelita, a orbitalna GLONASS grupa se sastoji od 24 aktivna i četiri rezervna satelita u orbiti.

Kako je Washington zauzeo "čvrst stav", obzirom na pokrivenost koju će u Sjevernoj hemisferi zajedno imati ruski i kineski satelitski navigacijski sustavi, vrlo lako bi se moglo dogoditi da američki GPS u vrlo kratkom vremenu zauvijek izgubi primat u satelitskoj navigaciji, što je još jedna od šteta koju će SAD pretrpjeti zbog svog stava oko ukrajinske krize. Ukoliko ne dođe do popuštanja američke administracije i pristanka da na teritoriju SAD-a dozvole izgradnju zemaljskih postaja za ruski satelitski navigacijski sustav GLONASS, Rusija će u rujnu zauvijek zatvoriti zemaljske postaje američkog GPS-a na svom teritoriju.Izvor: advance