Što su to, dakle, otkrili Orepić i Šprlje ako ne blefiraju? To se mora reći ovoga časa. Ili neka zašute zauvijek


Plenković je promijenio ploču, diplomat se prometnuo u hazardera. Razlog: izbori. Prvu dionicu izveo je dojmljivo. Kad je vidio »izdajničke« ruke trojice ministara iz Mosta protiv ministra financija Marića, mirno se okrenuo tajnici i naložio joj da sastavi odluku o njihovoj smjeni, a jučer je posmicao i sve Mostove državne tajnike. Mala vježba te nove odlučnosti bio je župan Ževrnja, kome je zbog ortačke kombinacije oko koncesije za Zlatni rat, u pet minuta oduzeo kandidaturu za novi mandat.

No to je bila igrarija prema ovome. Odsijecanjem glava Mostovim ministrima, okončana je koalicija HDZ-a i Mosta i praktički je pala ova vlada.

Plenković tvrdi da nastavlja dalje i da već ima novu većinu, no čak ni taj minimum od 76 mandata ne da se sklepati bez puno mašte. Vidjet ćemo 3. svibnja na glasanju o Zdravku Mariću. Ako Marić ostane, Plenković vjerojatno ima dosta ruku i za novu vladu, doduše nestabilnu kao stol na dvije noge, ali ipak vladu. Ako ne, idemo na treće izbore u godinu i pol. Ovo djeluje doslovno kao igra na sve ili ništa.

Ali oprez. Tek bi izbori bili odlučujući čin ove drame i čini se da je to prava pobjeda o kojoj snuje Plenković. Za njegovu računicu ima dosta osnove. HDZ je najpopularnija stranka. Opozicija generalno slabo stoji. SDP, koji je namjestio pušku Mariću, ima samo 37 zastupnika, teško da bi sada dobio bitno više, a neće se proslaviti ni na lokalnim izborima. HNS se diže, Vrdoljak odlično radi posao, ali postoci u anketama mršavi. A kao nova opozicija, Most se već počeo teško kompromitirati opasnim izjavama koje lede krv u žilama. Kad čujemo kako ministar policije Orepić poziva »narod« da se suprotstavi »uzurpaciji vlasti« za koju dramatično optužuje dojučerašnje partnere, moraš se pitati jesu li on i Most sasvim poludjeli i potpuno izgubili osjećaj odgovornosti.

Sve je to Plenkoviću dobar predtekst za izbore i čini se da su upravo izbori taj glogov kolac koji on oštri za finale. Ne smije ih zazivati i najavljivati od straha da će građani pošiziti, treba mu da sa sebe skine odgovornost za njih, ali upravo takav rasplet priželjkuje i za njega se sprema. Ako njegove procjene o izgledima HDZ-a ispadnu točne, ubija nekoliko muha istim udarcem. Kao relativni pobjednik koji odskače od svih drugih, HDZ opet ima vlast četiri godine, konačno bez remetilačkog Mosta, koji im je dva puta prisjeo. Plenković pobjedom ušutkava i desnu struju u stranci i preuzima sve konce. Drži pod kontrolom situaciju u Agrokoru ili barem glavni PR oko svega toga. I konačno, stavlja koprenu preko činjenice da će HDZ krajem svibnja i opet izgubiti Zagreb, Osijek, lako moguće Split, Zadar i niz drugih važnih gradova.

Da Plenković ne planira izbore, mogao je ovo s doista kompromitiranim Marićem odigrati drukčije pa čak i da ga ne smijeni.

S Mostom se dalo dogovoriti da budu suzdržani, kao i oko Barišića. Ali on ih je namjerno stjerao u kut. On, a ne SDP. I sada je jedino bitno kakve su to Grmojine »nove informacije do kojih je došao Most, a koje će uzdrmati politički sustav ove zemlje«. Što su to, dakle, otkrili Orepić i Šprlje ako ne blefiraju? To se mora reći ovoga časa. Ili neka zašute zauvijek.

 

novilist