Sekretar Iranskog Vrhovnog nacionalnog vijeća za sigurnost (SNSC) je optužio inzistiranje Washingtona da zadrži vlastiti nuklearni arsenal tvrdeći da su SAD "jedini nuklearni kriminalac na svijetu".

"Američki stav kad je u pitanju nuklearna energija je pokazao da je Washington jedini nuklearni kriminalac na svijetu i jedina vlada koja je upotrijebila nuklearnu energiju kao oružje protiv nevinih ljudi," rekao je novinarima Saeed Jalili na konferenciji za štampu u glavnom gradu Indije New Delhiju u petak.

Dodao je da SAD imaju najveće zalihe nuklearnog oružja i da sada nadograđuju i proučavaju novu generaciju tog oružja.

"Prije dvije godine smo rekli Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju da su SAD kriminalci koji šire nuklearno oružje. Koja je država dala cionističkom režimu atomsko oružje? Na osnovu deklasificiranih američkih dokumenata, koje smo dali Agenciji, prije oko 40 godina je više od 130 kilograma visoko obogaćenog urana nestalo u SAD-u," naglasio je Jalili.

Dodao je da je Iran tražio od IAEA da istraži slučaj nestalog urana.

Govoreći o krizi u Sriji, Jalili je rekao da Iran nudi mirovni plan i da poziva da se konflikt obustavi od njegovog samog početka u Siriji.

Sekretar SNSC-a je naglasio da bombe i oružje ne mogu stvarati demokraciju.

"Vjerujemo da miješanje drugih država i terorizam nisu rješenje u Siriji. Treba postojati politički način koji se zasniva na državnim razgovorima bez stranog miješanja. Svaki izbor koji naprave Sirijci trebaju svi poštovati. Mi tako postupamo prema svakome," zaključio je Jalili.

 

Izvor: Advance