Potrebna nam je politička unija! Nacije su neodgovorne, potrebna je stroga kontrola iz europskih centara! Grci su neradnici, Slaveni su čudni, Španjolci i Portugalci ne vole raditi, Talijani previše troše....uzmimo im državnost.

 

Ukratko je to sadržaj čitanja između redaka nekoliko intervjua koje u posljednje vrijeme dala Angela Merkel u raznim svjetskim medijima.

 

Ovih dana čitao sam knjigu koja je u još u 19. stoljeću opisivala kako se provode promjene. Radi se o knjizi "Propaganda" Edwarda Bernaysa. On opisuje kako su sve poznate zajednice prije velikih projekata stvarale pristanak za iste u svome okruženju te navodi kako će sve većim razvojem medija to sve češće i snažnije biti slučaj. Čak nagovještava i novo zanimanje koje će se pojaviti, a to su stručnjaci za odnose s javnošću, PR stručnjaci ili spin doktori.

 

Veliki ideolozi neoliberalizma već desetljećima nagovještavaju kako je vrijeme nacionalnih država prošlo i kako je vrijeme za nadnacionalne države. Ovakve ideje nikada kao u krizama ne dolaze do izražaja. Traže se nova rješenja koja još nismo probali, umjesto odgovornosti traži se kontrola. Kontrola koja će omogućiti upravljanje tuđim prirodno gospodarskim subjektima. Danijel Estulin u svojim esejima piše kako se upravo o tomu prije nekoliko godina razgovaralo na redovitom sastanku kluba Bilderberg, a na kojemu je i Angela Merkel bila gošćom. Dakle, prema Estulinu cilj je anulirati subjekte državnosti kako bi se moćnicima osiguralo što manje granica u stjecanju novih prirodno gospodarskih subjekata.

 

U nas eto baš jutros slušam prepucavanje Marasa i Miloševića o gospodarskoj politici vlade. Naprosto je nevjerojatno koliko je niska biračka inteligencija u Hrvata kada nakon ovakvih špreha još uvijek SDP, HDZ ili HNS mogu dobiti tako mnogo glasova. To je za neki doktorat iz psihologije masa. No, danas su ova dvojica potrošila pola sata moga vremena kako bi svekolikoj naciji objasnili kako se s jedne strane mora smanjiti javna potrošnja, a s druge strane dati ekonomska politika na verifikaciju istim onima koji prema Estulinu imaju za cilj ukinuti Hrvatsku!

 

U nas još nismo došli u fazu stvaranja pristanka, u nas se još čeka španjolsko-talijansko-grčki scenarij kako bi nam prvo valjda postavili gubernatora koji će nas u sve to uvjeriti. Nije mi stoga čudno gašenje Vjesnika, marifetluci s Diokijem, brodogradilištima ili Petrokemijom, davanje u gotovo stoljetne koncesije vodnih izvora, otoka i nacionalnih parkova, grupiranje moćnika na Hvaru. Trenutni problem "onih šupaka" kako spomenute komplotističke skupine naziva Krešimir Mišak nije Hrvatska nego velike i moćne nacionalne države poput Njemačke. Jer, ako odricanje od monetarnog i političkog suvereniteta prođe u tako ponosnoj naciji kao što je Njemačka to će biti primjer raznim čačićima kako se može izdati domovina bez nekih konzekvenci.

 

Mene ovo neodoljivo podsjeća na razdoblje pojave fašističko-nacističkih režima i njihova ogledala staljinizma. Nedavno sam pogledao film "V kao Vendetta" gdje je maestralno objašnjeno kada se i kako uvode totalitarni režimi. Za to je preduvjet ekonomska kriza, nekoliko ratnih kataklizama i nekoliko epidemija zaraznih bolesti. Nekako mi se čini kako svi preduvjeti postoje, no ništa se ne događa preko noći i uvijek postoje grupe ili pojedinci koji smetaju jer im je jasno kuda sve vodi. Upravo ovdje stupaju na snagu spin doktori koji u konačnici daju odgovore na pitanja postavljena Angeli Merkel.

 

Veća kontrola i anuliranje nacionalnih i prava pojedinaca neće donijeti ništa dobroga. Za nadati se kako ove tendencije neće proći kao što nisu prošle ni u vrijeme II. Svjetskog rata. Samo se nadam kako cijena neće biti neki novi Holokaust.

 

Izvor: www.SEEbiz.eu