Ponovno je (Kolinda Grabar-Kitarović) samo uopćeno osudila »svako nasilje«, ali je konkretno nasilje propustila osuditi i nazvati ga pravim imenom, poručujući da »neće dopustiti« da se u Hrvatskoj svaki međunacionalni incident komentira kao etnički motiviran, jer da se tako samo potiču novi izgredi. Znači li to da predsjednica želi zabraniti komentiranje ustaških incidenata? Bit će zanimljivo vidjeti kako to planira napraviti.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović napokon je tresnula šakom o stol, ali ne Plenkovićev, nego vlastiti, na Pantovčaku, boreći se za još jedan predsjednički mandat. Tom pompoznom gestom ispratila je dramatičnu poruku da »nikada više niti jedan srbijanski tenk neće ući u Vukovar«.

Situacija je bila vrlo zanimljiva i zaslužuje detaljniji opis. Referirajući se na tobožnje prijetnje Hrvatskoj, aludirajući pritom valjda na provokaciju s postavljanjem rashodovanog tenka ispred beogradskog stadiona Marakana - iako nije jasno kakvu to prijetnju predstavlja Hrvatskoj - predsjednica je u intervjuu HRT-u dramatično uzvratila: »Želim reći da ni jedan jedini srbijanski tenk neće ući u Vukovar. Neka se nitko - tup! (zvuk predsjedničine šake koja udara o stol, op. a.) - time ne zavarava«.

Zašto predsjednica države tako otvoreno potiče tenzije i raspiruje ratnohuškačku atmosferu u odnosima sa Srbijom? Zbog čega se i predsjednica uključila u bizarno i nadasve sramotno nadmetanje navijača u Beogradu i Zagrebu, koji su ovih dana ponovno zaratili, srećom zasad samo simbolički, tenkom ispred Marakane i traktorom na Maksimiru?

Teško je i zamisliti da je odluka o postavljanju tenka ispred Marakane donesena bez znanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali to ne predstavlja opravdanje za ovo bizarno uključenje Pantovčaka u navijačko-propagandno nadmetanje.

Predsjednica se istodobno, da apsurd bude veći, obrušila na izjave Milorada Pupovca o tome da Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na ovim prostorima, nazvavši ih »bezobraznim« i »vrlo neodgovornim«.

Dok stvara atmosferu ratnog stanja sa Srbijom računajući valjda da jedino tako može pobijediti na skorim predsjedničkim izborima, pokušavajući profitirati na raspirivanju tenzija s Beogradom, predsjednica istodobno optužuje one koji upozoravaju da Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti.

Predsjednici dosljednost nikad nije bila jača strana, ali ovaj put njezina nedosljednost postaje ozbiljan problem za premijera Plenkovića, koji se, vidimo, sve teže nosi s predsjedničinim ispadima.

Predsjedničino raspirivanje ratnih strasti, naime, ovaj put koincidira sa skorim hrvatskim preuzimanjem predsjedanja Europskom unijom. Plenković se pritom hvali da je Hrvatska faktor stabilnosti na Balkanu, naglašavajući političku i predvodničku ulogu Hrvatske i obećavajući ponovno pokrenuti posustali proces proširenja EU-a.

Plenković sada vjerojatno razmišlja kako sve to pomiriti - predsjedničino lupanje o stol, raspirivanje ratnih strasti i prioritete hrvatskog predsjedanja EU-om - što sigurno neće biti jednostavan zadatak.

Kolinda, naravno, razmišlja isključivo o tome kako pobijediti na izborima, i očito je da je za tu pobjedu spremna na sve. Zato je lupanje šakom o stol najsnažnija poruka njezinog prvog televizijskog intervjua nakon dugotrajne šutnje. Odabrala je, logično, HTV, računajući na susretljivost.

Predizborna kampanja Kolinde Grabar-Kitarović tako je opet zasjala punim sjajem. Nije riječ o uobičajenoj kampanji. Aktualna predsjednica pokušava osvojiti još jedan mandat tako da u pravilu ni o čemu ne kaže ništa, a kako ipak nije jednostavno na tome ustrajati, jer do izbora je ipak još nekoliko mjeseci - a nitko ne može toliko šutjeti, bez obzira na to što predsjednica za sebe kaže da nije dnevno-politička komentatorica - tu i tamo i ona mora nešto reći.

Ali to ne znači da je sada napokon, nakon 10-dnevne skandalozne šutnje, predsjednica države osudila napad u Uzdolju kod Knina, najteži napad na pripadnike srpske nacionalne manjine ovog ljeta. Naravno da nije.

Ponovno je samo uopćeno osudila »svako nasilje«, ali je konkretno nasilje propustila osuditi i nazvati ga pravim imenom, poručujući da »neće dopustiti« da se u Hrvatskoj svaki međunacionalni incident komentira kao etnički motiviran, jer da se tako samo potiču novi izgredi. Znači li to da predsjednica želi zabraniti komentiranje ustaških incidenata? Bit će zanimljivo vidjeti kako to planira napraviti.

novilist