Tisuće prosvjednika izašlo je na ulice diljem Izraela kako bi obilježili godinu dana od velikih anti-vladinih prosvjeda koji su prošle godine okupljali i po više stotina tisuća ljudi. Prosvjednici su marširali u Jeruzalemu, Haifi i Tel Avivu. U Tel Avivu jedan muškarac, Moshe Silman (52), se zapalio na ulici u znak prosvjeda. Polio se benzinom i zapalio pred očima drugih prosvjednika. Prosvjednici su brzo reagirali i ugasili vatru koja je počela gorjeti s očajnog muškarca. Prevezen je u bolnicu Ichilov. Liječnici su naveli kako mu je stanje "ozbiljno".
Prije no što se zapalio ostavio je pismo na ulici u kojem je stajalo: "Država Izrael me pokrala i orobila. Bespomoćan sam. Dva ministarstva su me odbila, unatoč činjenici da sam imao infarkt". U pismu ističe kako su krivci premijer Benjamin Netanyahu i ministar financija Yuval Steinitz za "poniženje osiromašenih građana, uzima se od siromašnih i daje se bogatima", prenosi RT.
"Ne mogu više spojiti mjesec s mjesecom. Ne želim biti beskućnik, zato prosvjedujem", stajalo je u pismu.

Dafni Leef, jedna od organizatorica prosvjeda rekla je: "želimo poštenije društvo. Tek kada ljudi izađu na ulice shvatiti će da imaju snagu i prava."
U prosvjedima su zajedno marširali Židovi i Arapi pozivajući na pravedniji sistem, veća socijalna davanja, a manje vojnih izdvajanja. Na transparentima su se mogle vidjeti poruke "Novac za susjedstvo, ne za nova naselja" i "Novac za blagostanje, ne ratove". Da borba zaista postaje internacionalna pokazuje i činjenica da su se na prosvjedima mogli vidjeti brojni transparenti potpore španjolskim rudarima (vidi slike ispod teksta).

Izrael, baš kao i mnoge države na Bliskom istoku, uveo je brojne neo-liberalne reforme koje sistematski izrabljuju vlastite stanovnike, sve u svrhu profita sićušne kapitalističke elite. Nezadovoljstvo je kulminiralo u rujnu prošle godine kada je oko milijun stanovnika izašlo na ulice u jednoj noći - oko 15% ukupne populacije. Mnogi su postavili kampove i šatore na gradske trgove, po uzoru na Occupy pokret u SAD-u. No, baš kao i u SAD-u, izraelska policija je već idućeg mjeseca razbila prosvjedničke kampove silom. Ipak, nezadovoljstvo nije nestalo. Mnogi ističu kako je stanje danas još i gore.

Izraelski list Haaretz ističe kako jučerašnji incident samozapaljenja podsjeća na događanja u Tunisu neposredno prije izbijanja narodne revolucije. "Nemojmo zaboraviti, Bouazizi u Tunisu se nije zapalio zato jer je želio demokraciju, već zato što su mu vlasti uklonile prodajni štand. Prosvjedi koji su iz toga proizašli bili su nezaustavljivi, svugdje", piše kolumnist Or Kashti za Haaretz.

 

Izvor: www.advance.hr