Dok većina ljudi spava mirnim snom pravednika, malena grupica buntovnika izlazi na ulice i pod okriljem noći šara po zidovima.


Ali prije svega, predjelo za one koji nisu upoznati s terminologijom. Dakle, ulična umjetnost iliti street art je relativno nova grana umjetnosti u kojoj se služi sprejevima, matricama, naljepnicama, posterima i sličnim materijalima (laki materijali i plastika za skulpture i instalacije) kako bi se oslikali zidovi, mostovi, pročelja kuća i zgrada i sve ono što čini jednu urbanu sredinu. Naravno, sve je to manje više ilegalno, pogotovo kad se uzme u obzir da su teme takvih radova najčešće kontroverzne, ali kao i sve na svijetu, našlo se načina da se i ovakav oblik gerila-umjetnosti unovči, tako da neka od najpoznatijih djela ulične umjetnosti danas krase velike svjetske umjetničke galerije i muzeje. Lista bi trebala imati barem 20 imena, ali mi smo izabrali petoricu koji trenutno drmaju uličnom scenom.

5. D*Face

 Počećemo ovu malenu listu s Deanom Stocktonom,pošto je ipak najkomercijalniji. Ironično, od svih na listi slovi kao najveći panker. Ali eto, mora čovjek od nečega živjeti. Glavni i najpoznatiji motiv su mu lica, koja mijenja i deformiše, čineći od pop kulturnih ikona groteskne i ponekad vrlo gadne motive.

4. JR

Nastavljamo s ovim mladim Francuzom, poznatim samo kao JR, kojeg je i sam Shepard Fairey (jedna od legendi i skoro pa začetnik street arta, bio bi na listi da u 30 godina nije napravio doslovno 3 zanimljiva djela) nazvao najperspektivnijim umjetnikom nove generacije.

 2006. je u projektu Portraits of a Generation oblijepio Pariz plakatima likova iz siromašnih geta, da bi 2007. napravio najveću ilegalnu izložbu na svijetu, nazvanu Face 2 Face, gdje je 8 izraelskih i palestinskih gradova, kao i veliki sigurnosni zid, oblijepio plakatima Izraelaca i Palestinaca, pokušavajući pokazati kako smo na kraju svi isti. Naravno, pritom je doslovno svake sekunde mogao završiti sa metkom u čelu.

3. Blu

 


Brončanu medalju ove top liste dobiva Blu, talijanski nadrealni umjetnik, čiji je pravi identitet takođe nepoznat. U početku se koristio sprejevima, a danas “to” radi pomoću kista, kantice boje i mnogo dobre volje. Prošao je obje Amerike, Bliski Istok i cijelu Evropu, i svojim neobičnim mega-muralima se nametnuo kao jedan od najvećih protivnika konvencionalnoj umjetnosti.

2. Mark Jenkins

Pa da ne bi samo crtači bili na listi, evo i jednog momka koji se bavi instalacijama. Ne vodo i plino, nego ovim, uličnim…

 Uglavnom, Jenkins je, kao i svi sa liste, proputovao cijeli svijet i svugdje napravio kaos svojim skulpturama od selotejpa, koje su kasnije prerasle u hiperrealistične modele koje je postavljao po ulicama i pratio reakcije ljudi. A pošto su i policajci ljudi, iz prve ruke je pratio i njihove reakcije. Bio je u Beogradu…

1.Banksy

 Ako ste ikada čuli samo jedno ime vezano uz uličnu umjetnost, onda je to bez sumnje upravo ime ovog umjetnika nepoznatog identiteta. Čovjek koji je revolucionarizirao uličnu umjetnost, i omogućio i onima prije njega i onima koji tek dolaze da pristojno žive od svoga rada i da ih svijet više ne percipira kao vandale, nego kao umjetnike. Neki će reći da je previše isfuran, ali ipak, jedan je Banksy… Pa uživajmo!

Izvor: 6yka