Izjava za javnost SRP-a povodom smrti generala Vo Nguyen Giapa:
Dana 4. 10. 2013. umro je u 103. godini života vijetnamski general Võ Nguyên Giáp legendarni vojskovođa koj je porazio francusku i američku vojsku.


General Giap rođen je 25. 8. 1911. u pokrajini Quang Binh u centralnom Vijetnamu u tadašnjoj Francuskoj Indokini. Njegova je obitelj dugo vremena sudjelovala u antikolonijalnom pokretu tako da je 1919. otac generala Giap-a uhapšen i ubrzo umire u francuskom kolonijalnom zatvoru, njegova sestra je isto tako uhapšena i umire nekoliko dana nakon puštanja iz zatvora. Giap već u učeničkim danima sudjeluje u antikolonijalnim protestima, biva izbačen iz škole i sa 13 godina priključuje se jednoj revolucionarnoj marksističkoj grupi.

General Vo Nguyen Giap (D) i vođa libijske revolucije, pukovnik Muammar Gaddafi (L)Godine 1930. uhapšen je i proveo godinu dana u zatvoru zbog sudjelovanja u studentskim protestima. Nakon izlaska iz zatvora 1931.g. priključuje se novoformiranoj Komunističkoj Partiji Indokine. Godine 1938. diplomira političke znanosti, počinje raditi kao učitelj povijesti i novinar te se ženi sa svojom prvom ženom Nguyen Thi Minh Giang od koje ubrzo dobiva kćer. U tom razdoblju osniva nekoliko ilegalnih novina, piše za njih i proučava vojnu literaturu.

Godine 1939. francuske vlasti zabranjuju komunističku partiju i rukovodstvo naređuje Giap-u da ode u Kinu i pridruži se Ho Chi Minh-u. Odmah nakon njegovog odlaska njegova žena biva uhapšena i osuđena na 15 godina zatvora u kojem ubrzo umire ostavljajući njihovu kćer njenim roditeljima.

U Kini Giap uči kineski jezik i proučava djelovanje Komunističke Partije Kine. 1941.g. KP Indokine osniva Viet Minh (Oslobodilačku Frontu Vietnama) a Giap postaje njen glavni obavještajac sa ciljem da uspostavi revolucionarnu bazu na sjeveru zemlje. Sljedeće godine vraća se u Vijetnam sa četrdesetak drugova i uspostavlja u zemlji prve baze Viet Minh-a koje do kraja 1943. narastaju na nekoliko stotina boraca.
General Vo Nguyen Giap (D) i vođa Kubanske revolucije, Fidel Castro (L)U 9. mj. 1944. KP Indokine donosi odluku o osnivanju Narodnooslobodilačke vojske Vijetnama a Giap postaje njen prvi komandant, Ho mu naređuje osnivanje prve jedinice za "oružanu propagandu" u 12. mj. To je bila prva jedinica nove vojske koja se sastojala od 31. muškarca i 3 žene, glavna oružja su im bila 17 pušaka i 14 sto godina starih pušaka ostraguša.
General Vo Nguyen Giap (L), zapovjednik Dong Si Nguyen (C) i politički komesar divizije 559, DangTinh (D). Fotografija iz 1973. Ubrzo nakon formiranja jedinica kreće u prve uspješne napade na nekoliko stanica kolaboracionističke francuske vojske. U jednom od tih napada Giap biva ozbiljnije ranjen u nogu. Snage Viet Minh-a su jačale tako da su do 4. mj. 1945. g. brojale oko 5000 boraca. U tom razdoblju američki OSS (preteća CIA-e) počinje obučavati 200 odabranih Giap-ovih boraca koji će 20 godina kasnije činiti srž komandnog kadra Vietnamske Narodne Armije u borbi protiv SAD-a. Sa tom vojskom Giap 28.8.1945.g. ulazi u Hanoi i 5 dana kasnije Ho Chi Minh proglašava Demokratsku Republiku Vijetnam u kojoj Giap postaje ministar unutarnjih poslova a ubrzo nakon toga ministar obrane.

General Vo Nguyen Giap (D) i vođa Bolivarijanske revolucije, predsjednik Venezuele, Hugo Chavez (L)Usprkos svim diplomatskim pokušajima da Vijetnam održi svoju neovisnost, Francuska ubrzo počinje slati svoju vojsku s ciljem da vrati kontrolu nad nekadašnjom kolonijom. Već nekoliko dana nakon proglašenja neovisnosti počinju oružani sukobi koji prerastaju u otvoreni rat nakon francuskog bombardiranja lučkog grada Haiphong 23.10.1945.g. Nakon 9 godina rata očajni Francuzi pokušavaju da zadrže kontrolu tako što stvaraju jaku vojnu bazu u izoliranom području zvanom Ðiện Biên Phủ poćetkom 1954. General Giap tu preuzima svoju najčuveniju odluku da uništi tada već glavni francuski garnizon.

Vijetnamska pobjeda u toj krvavoj bitki koja je trajala manje od 2 mjeseca a označila je povijesnu prekretnicu za sve narode porobljene kolonijalizmom i imperijalizmom. Samo 6 mjeseci nakon te pobjede u Alžiru počinje narodni ustanak protiv Francuske vlasti. General Giap nastavio je rukovoditi vojskom tada novonastalog Sjevernog Vijetnama i od nje stvorio dovoljno jaku snagu da se suprotstavi korumpiranim kapitalističkim vlastima Južnog Vijetnama, Laosa i Kambodže, te njihovim američkim mentorima u ratu koji je trajao skoro 20 godina i odnio oko 4 000 000 života u Vijetnamu, Laosu i Kambodži.
Palestinski vođa Yasser Arafat (L) i general Vo Nguyen Giap (D)Giap je ostao ministar obrane do 1980.g. te organizirao intervenciju u Kambođi protiv vlasti Crvenih Kmera i obranu Vijetnama u ratu protiv Kine 1979.g. Ostao je potpredsjednik vlade do umirovljenja 1991. Umro je 4.10.2013. u Centralnoj Vojnoj Bolnici u Hanoju u kojoj je boravio od 2009.

Bivši brazilski predsjednik i utemeljitelj Radničke Partije Brazila, Lula da Silva (L) i general Vo Nguyen Giap (D)Zahvaljujući izdržljivošću i odlučnošću naroda pod mudrim rukovodstvom Komunističke Partije Vijetnama i njenog vođe Ho Chi Minh-a i ključnom ulogom generala Võ Nguyên Giáp-a vijetnamski je narod ostvario pobjedu kakvu će zauvijek pamtiti svi potlačeni na svijetu izborivši se za svoju samostalnost, jedinstvo i socijalizam.

Võ Nguyên Giáp ostati će zauvijek zapamćen kao jedan od najvažnijih revolucionara i boraca za slobodu i socijalizam!Izvor: Advance