U petak je Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's Investors Service promijenila izglede za rejting Hrvatske iz stabilnih u negativne.

Kad čuješ da si bio stabilan, a da bi mogao biti negativan, čudom se čudiš kolika je ta lista rejtinga po kojoj Hrvatska može kliziti iz godine u godinu. I naravno da su zamjerke agencije opet iste i da se ništa nije promijenilo. Da sam na njihovom mjestu uopće ne bih trošio novac na istraživanje hrvatske pozicije. Fino bi opalio štambilj i vozi dalje. Dovoljno ti je da tjedan dana pratiš ovdašnje vijesti i sve ti postane jasno. U Hrvatskoj se mijenja samo vremenska prognoza.

Dok nam se političari igraju ''lopova i pandura'', u nas više nitko ni ne očekuje da će doći do nekih bitnijih promjena. Zašto i bi? Kad pogledaš strukturu vlasti i na koji način ona funkcionira i egzistira još nam je i dobro. Imamo relativno visoke plaće u usporedbi sa zemljama u sličnoj situaciji. Dođe ti da skačeš od sreće jer nas toliko živi od državnih jaslica, trgovine su krcate kupcima, a u kafićima se traži stolac više.

Ovo je zemlja snova. Što nam je lošije to su nam ministri u Vladi sretniji i prepuni dosjetki na račun hrvatske gospodarske zbilje. Upitavši Linića i Grčića o ocjenama Agencije, javnost je dobila odgovore kakve dobiva još od njihova dolaska na vlast. Prije njih, i HDZ je godinama papagajski ponavljao isto. Nitko se od njih ne uzbuđuje. Brod tone, no glavno da ima još svjetla na palubi. Kad potonemo oni će prvi u brodove za spašavanje. Linić je sav sretan zbog situacije između Rusije i Ukrajine jer bi se mogao znatnije promijeniti put novca, zaduživanje bi pojeftinilo pa ćemo se moći jeftinije zaduživati da pokrpamo rupe javnog sektora koji sve više guta i širi lakoma usta. Vlada će fino pumpati prekoračeni deficit i čekati da zločesti kontrolori iz EU preuzmu odgojnu palicu kojom će se disciplinirati prekomjerna potrošnja koju ne žele ili ne znaju zaustaviti klinci s Markova trga. Bilo koju mjeru da su povukli učinili su još veću glupost, posebice u zdravstvu, stoga ni ne čudi da se po kuloarima spominje velika Milanovićeva čistka koja bi mogla pomesti barem petero nedoraslih ministara.

No, budući da znamo koliko je Milanović ''čvrst'' i na koji način tretira letvicu tolerancije, prije će krenuti pakiranja nego otkaz s ''mudima''. Australska putešestvija su neslavno završila i povratak u stvarnost dovela ga je opet u dijetalnu poziciju kad svi kažu da treba ustezati, a nitko se ne želi odreći slatkog komadića torte. Agencije upozoravaju uvijek isto, a Linić prebacuje odgovornost na uvijek iste. "Genijalni" Linić je tako uveo rješenja bazirana na visokim porezima. Svi govore kako su pokrenuli pozitivne pomake u strukturnim promjenama, a kad im se spočitne da ništa nisu učinili onda najavljuju veliki zaokret čim se te iste ''strukturne promjene'' pokrenu u novom paketu. Taj novi paket kao da ovisi o dostavi iz Hrvatskih pošta. Nikako da stignu, nikako da se pomaknu s mrtve točke. Toliko su izgubljeni da najavljuju razgovore s Europskom komisijom ne bi li ju uvjerili u bolji put za Hrvatsku koji se temelji na raspodjeli tereta konsolidacije na iduće tri godine. Jadan i jalov pokušaj kupovine vremena na koje samo budala može nasjesti.

Mnogobrojni infantilni pokušaji vođenja države i restrukturiranje istovjetnih problema koje Hrvatska vuče već dva desetljeća postaju tako nakaradna potvrda da političari nikad nisu niti neće sazrjeti i biti dorasli ovoj nezavidnoj situaciji. Umjesto da slušaju i rade ono što im mnoge uspješne države savjetuju, poput malog tvrdoglavog djeteta tjeraju svoje gurajući nas u provaliju iz koje nema povratka. Još uvijek ima nade i prostora za radikalne poteze i pomake nabolje. Nažalost, uz Grčićevu i Linićevu verbalnu eskapadu, uz to nevjerojatno neukusno ponavljanje fraza i ne činjenje ništa, samo je pitanje vremena kad će nam rejting i faktički biti srezan. Sve manje je raspoloživih slova na rejtingu, minus sve deblji, a konstantna letargija u društvu ne ukazuje na promjene. Kažu da će kiša, a u nas pljušte čemer i jad iz dana u dan.

''Dok ne ostvarimo gospodarski rast i povećanje izvoza...'' – zbori Linić na sjednici Glavnog odbora SDP-. Neće biti oporavka, zaključujemo na SEEbizu. Za takve spoznaje nam ni ne treba ministar. Dovoljno je prolistati par lekcija iz udžbenika ''Politike i gospodarstva''. Ako Vlada ne zna osnove, onda na temelju čega graditi optimizam. Možda oporavak uslijedi kad izvezemo sve političare, a uvezemo poduzetne ljude koji su odmakli puno dalje od prve lekcije u udžbeniku.

Izvor: seebiz