Siguran sam da bismo sve dugove kao država mogli vratiti kada bismo patentirali glupost našeg sustava.

Dolazili bi iz cijeloga svijeta gledati kod nas kako – ne raditi. Mi bismo to masno naplaćivali. Pojma nemam gdje je taj patent moguće zaštititi, ali siguran sam da i bez patenta treba biti talent mozartovskog tipa za plagiranje te specifične hrvatske vještine.

Ono što ne moramo patentirati jesu prosvjedi. Tako ovih dana na čudnovatim mjestima susrećem prodavače kod kojih sam uobičavao kupovati povrće. Zapravo, neki dan sam otišao na Dolac i ušao u WC kadli i on je bio zatvoren radi prosvjeda. I njima, jer djeluju na tržnici, žele uvesti fiskalnu blagajnu! Ni popišati se više ne možeš, a da za to ne platiš porez.

Šalu na stranu, kako rekoh, moj drug Pero, koji mi inače prodaje krumpir, ovih dana je umjesto na Dolcu, često ispred Linićeva ureda. Uveo im Slavko obvezu uvođenja fiskalne blagajne. Za sve koji ne prodaju svoju robu. Na stranu sad to što nitko pojma nema smiju li kumice (u "placovnom" metajeziku uvriježeno ime za one koji proizvode hranu i takvu prodaju) koji ne moraju imati fiskalne blagajne, prodavati i tuđu robu, važno je reći nekoliko stvari.

Upozorava moj drug Pero kako je potpuno nemoguće, kada bi i mogao osigurati vlastiti internet na svom štandu, da ima fiskalnu blagajnu, jer vremenski uvjeti to ne dopuštaju, a i zar će za svako cjenkanje raditi poseban zapisnik? No, Vlada je neumoljiva. Iako je recimo taksistima dopustila birati sustav plaćanja poreza, paušalni porez, temeljem procjene poreznika, ili  fiskalizacijom, prodavači na tržnici nemaju tu mogućnost jer postoje špekulanti! Kao da ne postoje taksisti bez licence ili mnoge druge djelatnosti koje se rade na crno? Spomenimo i to da od najstarijeg zanata na svijetu, koji u Zagrebu navodno cvate, država ne ubire niti kune. Očito je, zbog manjine švercera i prekupaca, potrebno je ukinuti poljoprivredu i stočarstvo u državi? I sada, te filipike o špekulantima mi nikako ne idu u glavu. Jer ako je to tako raširena pojava, zašto Linić u suradnji s Ostojićem ne bi digao kakvu grupu Elliota Nessa te krenuo u konkretnu akciju? Mogao bi je prigodno nazvati "Sir i vrhnje"!

Ne, Linić je u maniri vampira odlučio ubiti i ovo malo ljudi u državi koji nešto rade. Svaka mu je kuna bitna? Kaj got! Čista gluposto jer u zemlji gdje ima toliko nezaposlenih koji po definiciji ne mogu plaćati porez, ne bi se ovakvim vampirskim akcijama smanjivao volumen poreza tjeranjem prodavača među nezaposlene.

No, naši glupani koje treba patentirati ne ponašaju se tako bez tradicije, sve ovo, naime, starije naše sugrađane, podsjeća na ne znam ni ja koju petoljetku, kada se selo moralo prisilno urbanizirati. Jer koja je razlika između tjeranja poljoprivrednika da živi u stanu umjesto u kući, i tjeranja čovjeka s promrzlim prstima na minus 20 stupnjeva da koristi fiskalnu blagajnu? Spomenuti stariji sugrađani s kojima razgovaram putem na tržnicu, predviđaju po prilici jednaku štetu iz ove dvije akcije.

Na koncu pojasnimo upotrijebljeni termin vampir. Ova su mitološka bića poznata kao bića koja parazitiraju na svježoj krvi. Usporedbu političara i vampira dao je ne tako davno Boris Perić u svojoj knjizi Vampir, no za razliku od njegovih junaka koji pomalo piju krv održavajući se tako na životu, glupost naših vampira, koju sam u prvom odlomku "naumio" patentirati, jest u pohlepi kojom će svježa krv potpuno nestati! Pojednostavimo, kada "ubije" svakoga tko je mogao plaćati porez, hoće li Slavko Linić posegnuti za montizacijom recimo tržnica?

Spomenimo se i onoga što je imanentno svakome urbanome središtu na svim meridijanima već nekoliko stoljeća, a to su upravo tržnice. Smatram kako ova Linićeva akcija ima osnova biti kazneno gonjiva kao urbicid, jer oduzimanje hrvatskome gradu važne institucije kao što je "plac" i nije drugo nego upravo to. Reći će netko treba kupovati kod gospode iz trgovačkih centara? Parafrazirajmo Tina Ujevića, kod gospode u trgovačkim centrima neka kupuju proleteri, a dušu institucije kao što je "plac" mogu shvatiti samo gospoda!

Izvor: SEEbiz